KRISTIANSAND: – Dette er en svært kritisk fase med tanke på rusdebut. Det er derfor uhyre viktig at foreldrene ikke er naive, men engasjerer seg i ungdommene og viser at de setter pris på dem, sier Kjell Adolfsen og Benny Klokkervold ved Sosiale og forebyggende tjenester i Kristiansand kommune.

I mars i år la de to fram en rusundersøkelse som viste at antall ungdommer som prøver hasj, dobler seg i tiden mellom ungdomsskolen og 2. trinn i videregående. Undersøkelsen ble gjennomført blant andreklassinger på byens fire videregående skoler.

Travle foreldre

Et annet funn i undersøkelsen var også at svært mange ungdommer debuterer med hasj sommeren før de begynner på videregående.

– Det blir gjerne mindre voksenkontakt om sommeren fordi foreldrene har det svært travelt, mens barna har masse fritid. Fritidsaktivitetene har sommerstengt, rutinene forsvinner og man har stor forventning til hva sommeren vil bringe av spenning. Da er det lett å ta dårlige valg, sier Klokkervold.

Adolfsen tror også sommeren etter ungdomsskolen oppleves som et steg nærmere voksenlivet.

– Man skifter kanskje vennegjeng, oppsøker nye miljøer og søker aksept. Da er det avgjørende å ha en gode holdninger i ryggsekken. Man kan hjelpe barna å ta gode valg ved å bygge karakter i dem på forhånd, sier Adolfsen.

Greit med hasj

Begge mener foreldre må unngå å drive detektivarbeid, men heller ikke være naive. Et av funnene i vinterens rusundersøkelse var at aksepten for hasjbruk blir større. Én av fire svarer at hasj misbrukes i vennekretsen. Halvparten synes det er greit, eller ikke bryr seg.

– Skal man snakke fornuft til unge mennesker må man appellere til følelseslivet. Man må sette pris på dem og vise omsorg. Det er et språk de forstår. Evnen til å innse konsekvenser og trekke slutninger er noe av det siste som blir utviklet i hjernen., sier Adolfsen.

Foreldrenes drikkevaner

Klokkervold mener et godt sommertips til foreldre er å nedprioritere sin egen alkoholnytelse til fordel for tid med ungdommene.

– Vi vil ikke være moraliserende, men man vet at barn av foreldre som bruker alkohol har lavere terskel for selv å bruke rusmidler. Barn skjeler kort og godt til sine foresatte, sier Klokkervold.

De aller fleste som prøver hasj i perioden mellom ungdomsskolen og 2. trinn i videregående, lar det bli med forsøket. Fem prosent oppgir jevnlig misbruk. Sannsynligheten for å skape avhengighet er større jo tidligere man debuterer.

– Snakk med barna om rus, og vær tydelig på at cannabisbruk er både ulovlig og uakseptabelt. Det er lov å uttrykke skuffelse, men først og fremst overøs barna med omsorg, mener de to.

Helsesøster Imri Leer-Salvesen ved Kristiansand Katedralskole. Foto: Tor Erik Schrøder

– Ikke slipp taket i barnaHelsesøster Imri Leer-Salvesen råder foreldre til å være dypt engasjert i barnas liv selv om de trer inn i videregående.

– Foreldre må forstå at de fortsatt må være aktivt til stede i barnas liv. De må ikke tro at barna er så store at de kan trekke seg tilbake. De må våge å spørre hvem de henger med og snakke med dem om rus. Ekstra obs må man være om barna bytter vennemiljø på kort tid, sier Leer-Salvesen.

Hun mener ungdomsskolen har en viktig jobb med å forberede ungdommene på at de kan bli stilt overfor utfordrende valg før oppstart på videregående. Som helsesøster ved Kristiansand Katedralskole Gimle snakker hun stadig med ungdom som har erfart at sommeren er en kritisk tid.

– Sommeren er utsatt fordi det er mye tid til festing, sier Leer-Salvesen.

Helsesøster ved Kvadraturen Skolesenter, Ann-Randi Hanssen.

Ann-Randi Hanssen driver hasjavvenningskurs i Kristiansand kommune. Hun sier foreldre bør vite hvem barna er sammen med.– De fleste blir introdusert til hasj av sammen med venner. Omtrent ingen begynner alene.