KRISTIANSAND: – Det har vært et problem at kollektivtrafikken i Kristiansand har vært vanskelig tilgjengelig for en god del mennesker. I dag markerer vi at 60 prosent av busspassasjerene i Kristiansand har et tilrettelagt busstilbud. Ingen annen by i landet har kommet lenger på dette området enn oss.

Det sa fylkesordføreren i Vest-Agder, Thore Westermoen (KrF) til de oppmøtte ved busstoppet ved Markens gate i Kvadraturen tirsdag formiddag.

55 millioner

Fra 1998 til 2011 er det blitt brukt 55 millioner kroner på å tilrettelegge bussholdeplassene i Kristiansand; på statlige, fylkeskommunale og kommunale veier. Nå kan også mennesker med nedsatt funksjonsevne benytte seg av busstilbudet i byen.

– Egentlig er vi alle funksjonshemmede i visse tider eller i situasjoner. Universell utforming er godt for alle, enten vi har tung bagasje, rullestol, barnevogn eller har brukket armen, sa Westermoen.

Klippet snora

Astrid Staalensen, leder for Rådet for funksjonshemmede i Kristiansand kommune, klippet over et bånd inn til en av Nettbuss Sør sine busser, for å markere at bussene nå er tilgjengelig for alle.

– Det er andre gang i mitt liv at jeg klipper ei snor. Det er artig. Forrige gang var da domkirken i Kristiansand ble tilgjengelig for funksjonshemmede, sier Staalesen til Fædrelandsvennen.

STOR FORSKJELL: Eivind Eliassen (helt til venstre) forteller at nye tilrettelagte busser fra Nettbuss Sør gir han større frihet til å reise. Regionsjef Ole Martin Roland i Nettbuss Sør og administrerende direktør Anders Roger Øynes (helt til høyre). FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Foto: Tormod Flem Vegge

– Himmelvid forskjell

Men det er ikke bare busstoppene som nå er tilrettelagt for alle. Bussene til Nettbuss Sør er også tilrettelagt. De nye lavgulvsbussene til Nettbuss Sør er utstyrt med lav innstigning og rampe for rullestoler og rullatorer.

– Det er en himmelvid forskjell på de nye og de gamle bussene. Nettbuss Sør sine busser fungerer fantastisk. Nå tar jeg mye buss. For det er mye enklere å benytte seg av bussen enn TT-tilbudet, som må planlegges flere dager i forveien, forteller Eivind Eliassen, medlem av Norges Handikapforbund i Kristiansand, som påpeker at det tilrettelagte busstilbudet gir han mye større frihet til å reise.

– Det er godt å høre. Nå er det ingen unnskyldning for ikke å benytte bussen. For vår del er det viktig å møte folk med gjensidig respekt og tillit. Det å hjelpe mennesker med nedsatt funksjonsevne er en viktig del av opplæringen til våre sjåfører, påpeker Anders Roger Øynes, administrerende direktør i Nettbuss Sør.