KRISTIANSAND: Statssekretær Astri Aas-Hansen brukte politihuset i Kristiansand som sted for presentasjon av regjeringens lovforslag, fordi det er høstet så mange lokale, positive impulser i arbeidet med forslaget til endring av straffereaksjonene overfor unge lovbrytere.

Hvis forslaget blir vedtatt, skal unge lovbrytere av domstolen kunne dømmes til ungdomsstraff. Deretter skal det settes sammen et «stormøte», hvor gjerningsmann, fornærmede, foresatte, barnevernet, kriminalomsorgen og politiet sammen skal ta standpunkt til hvordan straffen skal utformes.

Samtidig foreslås det en rekke tiltak som i sum endrer de reaksjoner som i dag kan brukes for unge lovbrytere mellom 15 og 18 år. Bruk av barnevernsinstitusjoner er fortsatt vesentlig.

— Vi er ikke helt fornøyd dersom ikke rettighetsforskriften, som regulerer de tvangstiltak barnevernet har adgang til å bruke, blir bedre tilpasset, sier politiinspektør Nils Anders Grønås, leder av påtaleseksjonen ved Agder politidistrikt.

— Her er det mye bra, men det vil være uheldig å blande kriminelle med ikke-kriminelle på barnevernsinstitusjonene, sier Åse Michaelsen, Frp-representant fra Vest-Agder på Stortinget og medlem av justiskomiteen.

— Vårt lovforslag gjør det smartere for samfunnet å reagere annerledes og bedre. I stedet for fysisk kontroll skal det være sosial kontroll og oppfølging av unge kriminelle, sier statssekretæren.

Her er lovforslaget fra regjeringen