Høysesongen for å gå fra hytte til hytte med sekken på ryggen er i full gang. Men de mest populære turene er sannsynligvis fullbooket allerede.

I løpet av året arrangerer DNT Oslo og Omegn minst 360 ulike turer, et stort antall av de store fellesturene for det norske og utenlandske markedet.

— Det er de kjente turmålene som drar mest. Alle vil gå Galdhøpiggen og Besseggen en gang, fordi dette er kjente turmål. Disse turene selger også seg selv fordi folk prater om hvor vakkert det er, sier avdelingssjef DNT Oslo og Omegn, Tine Mjølnerød.

Klassikerne

De mest populære turene hos Turistforeningen er alltid klassikerne. "Jotunheimen Rundt" og "Jotunheimens perler" er slike turer. Da får folk med seg populære turmål og bor på betjente hytter. Men noen av de mest populære turene er også veldig krevende å gå.

- Hva bør man tenke på når man vil være med på en lengre tur på fjellet?

— Vi anbefaler sjelden Jotunheimen for dem som er med for første gang. Der er det mye opp og ned og med lange dagsetapper. Folk må bruke litt tid på å finne ut hvor de er formmessig og hvilke forventninger de har før de setter ut på tur, sier Mjølnerød.

- Er det ofte at folk velger turer de ikke er i form til å være med på?

— De som er med på disse turene til for eksempel Jotunheimen har gått på fjellet før og ofte er de erfarne turfolk. Faktisk har turlederne ofte et større ansvar på en lett og enkel tur, fordi det ofte er mindre erfarne folk som er med, sier Mjølnerød.

Yoga og pilates

Blant de alternative temakursene som er blitt veldig populære er yoga, pilates og qigong på fjellet. Kurs med pilates og turer i ett og samme kurs har vært et tilbud de siste fem årene. Kursene i qigong er alltid fulltegnet.

Men også her kommer det erfarne fjellfolk.

— Mange av disse er også med på andre tradisjonelle fellesturer og går mye turer på egen hånd. Men på singelturene kommer det ofte en del folk som er ukjente med Turistforeningen, sier Mjølnerød.

Hvor foretrekker du å gå i høyfjellet? Har du noen gode tips til andre Sprek-lesere? Skriv det gjerne under bildene.