6000 STEINER: Telenors hovedkvarter i Kristiansand ble innviet i 2002, med ordfører Wallevik og konsernsjef Baksaas til stede. Ti år senere skiftes nå kledningen. Foto: Vegard Damsgaard
TIL GJENBRUK: Skifersteinene blir kjørt til et lager i Tveit. De er allerede solgt videre til bruk som dekke ved et hagesenter i distriktet. Foto: Vegard Damsgaard
FROSTSPRENG: Problemet skal være at det ble boret hull i steinene. Når disse fylles med vann og det blir frost, sprekker festene og hele steinen kan løsne fra festene. Foto: Vegard Damsgaard
HEKTER AV PLATENE: De 30 kilo tunge skifersteinene er festet to steder oppe og to nede, og løsnes her fra fasaden på Telenor-bygget på elvebredden i Kristiansand. Jobben startet onsdag, og vil pågå i tre uker. Det var på dette hjørnet den første steinen løsnet og falt ned i vår. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: I vår deiset blytunge steiner i bakken, og telegiganten frykter nå utilsiktet nedbemanning i sørlandsbyen.

— Sikkerheten kommer i første rekke. Ferdsel rundt bygget er stengt av, vi tar ned steinene og tar tiden til hjelp når vi skal bestemme oss for ny kledning, opplyser kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor.

Onsdag startet den tre uker lange jobben med å demontere 30 kilos tunge skiferstein fra fasaden til Telenorbygget på elvebredden.

Sprekker av frost

Fædrelandsvennen får opplyst at kledningen omfatter 2000 kvadratmeter med om lag 6000 skiferstein. Dermed venter en solid styrkeøkt for arbeiderne som skal løsne 180 tonn skifer fra betongveggen.

— Det er boret hull for å feste de i veggen. Så har det trukket inn vann i hullene og blitt frostspreng, forklarer anleggsleder Ove Rabbersvik fra Rive og Knuseservice, som utfører oppdraget på Kjøita.

Siden i vår har uteområder og sideinnganger vært avstengt av frykt for ulykker, og ekspertene anbefaler nå total utskifting. Hvor mange millioner byggetabben vil koste, ønsker ikke teleselskapet å kommentere.

— Det er ingen liten jobb, men jeg har ikke anledning til å gå ut med hva dette koster, uttaler kommunikasjonssjef Odland.

— Vil dere forfølge saken overfor entreprenøren?

— Det er noe man utreder for øyeblikket.

Det 10.700 kvadratmeter store kontorbygget kostet 140 millioner kroner da det ble innviet som Telenors hovedkvarter i 2002, med 425 arbeidsplasser. I dag er bare kundeservice igjen, samt et par andre bedrifter, med totalt 200–300 ansatte.

Hvem skal betale?

Entreprenøren Br. Reme AS, som siden har blitt en del av Veidekke Agder, reiste Telenorbygget sammen med søsterselskapet Block Berge Bygg fra Rogaland, som var den formelle kontraktsparten.

Fædrelandsvennen får bekreftet at Telenor og entreprenøren krangler om hvem som skal ta regningen, og at det er engasjert advokat på begge sider.

— Det pågår en juridisk diskusjon rundt ansvarsforholdet, hva som har vært gjort og sagt, bekrefter daglig leder Are Westbye i Veidekke Agder.

Han legger til at fasaden opprinnelig skulle bestå av prefabrikkerte betongelementer, men planen ble endret helt på tampen.

— Var metoden med å bore hull noe man fant på der og da, eller var den prøvd andre steder?

— Jeg vet ikke noe om metoden, men er helt sikker på at de ikke fant på noe der og da. Det er ikke den måten vi driver på, svarer Westbye.

I 2006 måtte entreprenørfellesskapet Kruse Smith og Br. Reme skifte ut fasadene i to blokker med 46 leiligheter i Kjøita Park etter betydelige vannlekkasjer.

Det lyktes ikke Fædrelandsvennen å få en kommentar fra Block Berge torsdag.