HJEMME IGJEN: Lasse Stray tok kontakt med Fædrelandsvennen for å fortelle knivhistorien da han kom hjem fra Warszawa. Foto: Henrik Ihme

KRISTIANSAND: Det var fredag at Stray og kona dro fra Kristiansand lufthavn Kjevik til Warszawa på helgetur. Vel fremme sperret han opp øynene da han så hva han hadde fått med seg i håndbagasjen.

— Denne tollekniven har jeg med meg på tur når jeg er ute og går i heiene. Jeg brukte tursekken som håndbagasje, og så ble kniven tilfeldigvis med, sier 66-åringen.

— Da jeg pakket ut i Warszawa, oppdaget jeg til min forskrekkelse at min solide tollekniv lå i håndbagasjen, sier han.

- Skummelt

Han spør nå hvor grundig sikkerhetskontrollen egentlig er, og hvor lett det er å få med seg farlige gjenstander på fly.

— Hvor sikker er denne kontrollen? Dette er jo absolutt noe som burde bli lagt merke til. Jeg synes det er skummelt. Vi legger fra oss briller og nøkler og alt som er, og så glir en kniv glatt gjennom, sier han til Fædrelandsvennen.Han forteller at han tidligere har blitt stanset med en farlig gjenstand i kontroll for en del år siden. Da var det en vinopptrekker.

— Da ble den beslaglagt, sier han.

- Kan skje

Det er Securitas som drifter sikkerhetskontrollen på Kjevik for Avinor, men sikkerhetsselskapet henviser til lufthavnsjef Thomas Langeland for kommentar.

— Dette er et hendelig uhell, og selv om slike ting sjeldent skjer, så kan det forekomme. Denne kniven kan ha ligget skjult, og kan derfor ha vært vanskelig å oppdage, sier Thomas Langeland.

— Men det er klart at slike ting ikke skal skje, sier han.

Han sier at sikkerhetskontrollen stadig avdekker lignende gjenstander, som for eksempel sakser, som folk har glemt å ta ut av håndbagasjen. Da velger passasjeren som regel å la den ligge igjen i sikkerhetskontrollen.

— De ansatte i kontrollen er dyktige og på tå hev. Men dersom denne kniven lå i en spesiell vinkel kan den ha vært vanskelig å oppdage. Men vi kjører stadig kontroller, og at en slik gjenstand kommer gjennom er unntaket, sier lufthavnsjefen.

Sjeldent

Turen til Warszawa gikk med flyselskapet Norwegian, med mellomlanding i Oslo. Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, sier til Fædrelandsvennen at han kun har hørt om et lignende tilfelle én gang tidligere. Da var det en fiskekniv som glapp gjennom til kabinen.

— Dersom dette stemmer så er det ikke bra, og da er det blitt gjort en for dårlig jobb i sikkerhetskontrollen. Det er en god grunn til at slike gjenstander er forbudt å ta med inn på flyet, sier han, og poengterer:

— Men det er det svært sjeldent at slike hendelser oppstår.