AUDNEDAL: – Ordningen med onsdagsfri er kvinnefiendtlighet satt i system. Det er utrolig at dette fortsatt tillates i et samfunn som skal tilstrebe likestilling, kanskje spesielt her på Sørlandet, sier hun.

I tre år tok hun datteren med seg på jobb hver onsdag, da var skolen for 1. til 3. klasse stengt. Noen sfo-ordningen var det heller ikke for disse elevene — slik er det fortsatt.

– Det gikk med en forståelsesfull arbeidsgiver og et barn som fant seg i lange dager, sier Refsnes.

I forrige uke omtale vi Audnedal kommune som har skolefri hver onsdag for 1. og 2. klasse på Konsmo og også for 3. klasse på Byremo. Nå skal saken opp til debatt i kommunestyret og ordningen kan derfor opphøre.

Ønsker ikke forandring

I forkant er det gjort en spørreundersøkelse hos foreldrene om ordningen. Over 70 prosent vil fortsatt ha onsdagsfri.

– Selv om det er et flertall, er det likevel et mindretall som vil ha ordningen vekk. Mange sliter med å få kabalen til å gå opp med en dag skolefri, sier Refsnes.

Da hennes to eldre barn kom i 1. klasse følte hun seg tvunget til å gå ned til en 80 prosent stilling.

– Slik hadde jeg det i 5-6 år. Men da mitt tredje barn kom i samme alder, ville jeg i full stilling. Det kostet mye å få til, sier hun.

Bedre med kortere dager

Et annet eksempel på en mor som sliter med ordningen er Bente Naglestad. Hun er enhetsleder på Bjelland oppvekstsenter i Marnardal, og er bosatt i Audnedal.– Jeg kan takke en snill mor og svigermor for at jeg har pass. Jeg kan ikke i min jobb forvente å kunne ta fri hver onsdag, sier hun.

Det vil si, Naglestad prøvde å gå ned til 80 prosent.

– Det førte bare til at jeg måtte jobbe inn 100 prosent jobb resten av uka til 80 prosent lønn, sier hun.

Hun mener det er mye bedre for barna å ha kortere dager hele uka, framfor lange fire dagers uker.

Ingen samlet oversikt

Fra Kunnskapsdepartementet får Fædrelandsvennen vite at det ikke finnes en samlet oversikt over kommuner og skoler som har fire dagers skole.

Men på Sørlandet er det i alle fall fem kommuner: Audnedal, Marnardal, Hægebostad, Birkenes og Vegårshei. I sistnevnte kommune gjelder ordningen til og med 5. klasse. Ordningen eksisterer også ved den private skolen Samfundets Skole i Kristiansand og Søgne for 1. og 2. klasse.

– Jeg har jobbet her for kort tid til å vite hvorfor ordningen i sin tid ble etablert. Men den har i alle fall den fordelen at elevene starter og slutter på samme tid hver dag, sier inspektør Øyvind Torkildsen.

– Mister valgfriheten

Fungerende leder for likestillingssenteret ved UiA Åsta Lovise Einstabland sier at hun ikke skjønner hvorfor ordningen med fire dagers skole fortsatt eksisterer i enkelte kommuner.

– Det er mange år siden vi fikk heltidsskolen. Da er det underlig at dette fortsatt tillates, påpeker hun.

Hun sier at deltidskulturen i arbeidslivet fortsatt henger igjen i enkelte, gjerne små, kommuner.

– Det er flott at enkelte kvinner jobber deltid etter eget valg. Problemet med fire dagers skole er at kvinnene fratas valget og tvinges til å jobbe deltid framfor heltid, sier Einstabland.

Hun er helt enig i at skolefri-ordningen framstår kvinnefiendtlig.

– Ordningen rammer særlig mødrene som må ta fri hver onsdag, sier Einstabland.