VITENKLUBBEN: Ti unger skal bruke mørke novemberkvelder på å utforske og eksperimentere med alt innen natur, kjemi, teknologi og design og fornybar energi. Her ønskes alle velkommen. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Det var litt vanskelig. Og så brant jeg meg på limpistolen. Men se så bra! sier Sander Danielsen Stålesen.

11-åringen er ferskt medlem i den nye Vitenklubben i Mandal. Det er igjen et resultat av at Vitensenteret i Arendal skal lage en avdeling i Mandal neste år.

Og hva er så et Vitensenter? Jo: "I et vitensenter lærer man kjemi, fysikk, matematikk, teknologi eller biologi gjennom å gjøre" står det på hjemmesiden. Som handler om å eksperimentere med alt innen natur, kjemi, teknologi og design og fornybar energi.

Lager slim!

KONSENTRASJON: Karl Skagestad er dypt konsentrert mens han lager sitt metallinsekt. Like ivrig er Christoffer Stokke i bakgrunnen. Foto: Jarle R. Martinsen

Det er nettopp det Vitenklubben skal gjøre disse mørke novemberkveldene. For eksempel skal de en kveld lage sin egen hudkrem. En annen kveld lære om skjelettet vårt. Loddekurs skal de ha. Og en kveld – uæææ! – lage slim! SE VIDEO FRA VITENKLUBBEN I LINKEN TIL HØYRE!

Men første klubbkveld var forrige uke. Da var det å lage metallinsekt. Kursleder Heidi Nilsen hadde med seg metall av ulike slag som ungene klippet, banket og limte til ulike insekter som øyenstikkere og tusenbein.

— Knall. Dette var gøy! sa for eksempel Christoffer Stokke som er med i klubben fordi han er nysgjerrig!

Realfag

GØY: Denne guttegjengen må samarbeide med sprøyter fylt med et stoff som får gravemaskinen til å flytte på seg. Foto: Jarle R. Martinsen

Overordnet mål er å gjøre dagens barn og ungdommer interessert i realfag.— Det trenges personer med slik kompetanse nå og i fremtidens arbeidsliv, sier kursleder Nilsen.

Men slik alvorlig prat gjaldt ikke denne kvelden i Vitenklubben – da var det bare gøy!

Se video fra Vitenklubben på fvn.no/mandal