KRISTIANSAND: — Finansminister Sigbjørn Johnsen er rett og slett en gnier. Budsjettet til Kriminalomsorgen for 2012 er under enhver kritikk, og vi ser ingen annen utvei enn politisk streik i to timer fra 10 til 12 tirsdag. Det er ikke ofte vi roper høyt, men nå er det krise, sier leder for Kristiansands Fengselsfunksjonærers Forening, Fredrik Axelsen.

Over hele landet går fengselsansatte ut i politisk streik tirsdag - i protest mot statsbudsjettet

— Vi får ikke penger til positive tiltak som hasjkurs, sinnemestringskurs og mye annet. Dette er å tilbake til steinalderen. Resultatet blir at fangene må sitte mye mer på cella. Da får vi konflikt og uro. Vi roper varsko for Kriminalomsorgen. Vi får ikke penger til å fortsette mye av det positive vi har fått til de siste årene, sier Axelsen, som også er kritisk til bemanningsituasjonen. Av de 50 ansatte i Kristiansand fengsel er til enhver tid rundt syv eller åtte vikarer.

På riksplan er Norsk Fengsel og Friomsorgsforbunds krav følgende:

  • Kapasitetsutnyttelsen i fengslene må senkes til 90 % straks.

  • Flere fengsels- og verksbetjenter for bedre sikkerhet, arbeidsmiljø og faglighet

  • Økt aspirantopptak på Fengselsskolen

  • Flere ansatte i friomsorgen for økt kvalitet, økt faglighet, økt sikkerhet, bedre arbeidsmiljø og for å unngå kø til samfunnsstraffen

  • En betydelig styrking av enhetenes drifts- og vedlikeholdsbudsjetter

— Økt opptak på Fengselsskolen er vesentlig. Omlag halvparten av våre ansatte er snart ufaglærte. Her kreves handling, sier Fredrik Axelsen.