Sjekk oversikten over rømninger nederst i artikkelen.

Har du tips i saken? Kontakt fvn.no på telefon 03811 eller epost tips@fvn.no.

KRISTIANSAND: — Jeg kan aldri garantere at ingen rømmer. Man kan aldri si aldri, for de er kreative, sier Frank M. T. Johansen, fengselssjef i Kristiansand fengsel, til fvn.no.

Etter å ha forhørt seg med kollegaer, kan han konstatere at det ikke har vært rømninger fra hans fengsel siden to innsatte firte seg ned hele 25 meter fra Tinghuset i Kristiansand på julaften i 2001. — Det er ikke så lett å rømme herfra. Vi ligger jo på et tak. Og vi har et brukbart og ålreit tilbud, så trangen til å rømme er mindre, hevder Johansen.

Mandag i forrige uke stakk en 21 år gammel mann av fra politiarresten i Kristiansand ved å løpe ut en ulåst dør. Har rømt gjennom denne døra før

Det er imidlertid sjelden noen rømmer fra politiarrestene og fengslene i Agder.

Slik er det i Kristiansand fengsel

Stakk fra Solholmen

Det er derimot flere tilfeller av unnvikelser, som betyr at innsatte forsvinner fra de åpne soningsstedene på Sørlandet (se faktaboks til høyre). Søndag skjedde det for første gang fra Solholmen overgangsboliger, som åpnet i desember 2008. — Han forlot overgangsboligen etter å ha vært der i flere måneder, sier Johansen om mannen i 20-årene som soner for vinningskriminalitet.

Mannen var mandag ettermiddag ikke tatt.

— Det er egentlig oppsiktsvekkende lite svikt på disse avdelingene, sier Johansen, og forklarer:

— Det er tydelig at det gjøres gode vurderinger når vi sender folk til åpen soning. Vi har jo et press på oss med få varetektsplasser, og da må vi flytte til åpen soning.

Før innsatte får innvilget åpen soning, er de igjennom en risikovurdering der blant annet rusproblematikk og psykisk tilstand vurderes.

- Med tanke på at det er få unnvikelser, kunne vært enda flere i åpen soning?

— Det spørsmålet stiller vi oss hele tiden. Vi kunne sikkert hatt noen flere. Men det gjelder å hele tiden plukke ut de rette personene, og det er et krevende arbeid, svarer Johansen, som legger til at det skal sterk psyke til for å sone åpent, der de innsatte i praksis kan stikke av når som helst.

— Det er krevende for den domfelte og krever selvdisiplin, sier han.

Bedre bemanning

Ved Arendal fengsel har det ikke vært rømninger de siste 10 årene, opplyser fengselsleder Thor Brekke, som ikke ønsker å gå lengre tilbake i tid for å finne frem tidligere rømninger på spørsmål fra fvn.no.

- Hvorfor er det så få som rømmer?

— Normalt skal det være ganske vanskelig å rømme fra et høysikkerhetsfengsel. Vi er også sikkert blitt flinkere, vi har mer teknologiske hjelpemidler og vi har bedre bemanning enn for 15-20 år siden, sier han.

- Er det lett å miste fokus på rømninger når det ikke har vært noen nylig?

— Det ligger i en fengselsbetjents jobb at sikkerheten er førsteprioritet, svarer Brekke.

Få ved politiarresten

Ifølge politistasjonssjef Jan Sverre Krogstad ved Arendal politistasjon er det sjeldent rømninger fra politiarresten der.

— Jeg husker tilbake til 1998, og jeg tror ikke vi har hatt noen rømninger i løpet av den tida, sier han.

Det samme gjelder for politiarresten i Kristiansand de siste årene, med unntak av de to som rømte gjennom samme dør 31. oktober og for halvannet år siden.

Rømninger i Agder

Her er noen av rømningene Fædrelandsvennen tidligere har omtalt:

31. oktober i år rømte en 21 år gammel mann fra politiarresten i Kristiansand ved å løpet ut gjennom en ulåst dør. Les mer

En person rømte fra politiarresten i Kristiansand, trolig i starten av 2010, opplyser Hans Kristian Sødal, leder for ordensseksjonen ved Agder politidistrikt. Mannen rømte gjennom samme dør som 21-åringen forrige uke. Les mer

6. juli 2006 rømte en 28 år gammel mandalitt fra permisjon i Mandal. To og et halvt år senere ble han funnet død på Malmø. Les mer

31. mars 2005 kastet en 23-åring seg under garasjeporten i kjelleren på Kristiansand politistasjon. En arrestforvarer var med mannen i garasjen fordi 23-åringen skulle ha seg en røyk. I det en politibil kjørte ut av garasjen, kastet mannen seg under porten, mens arrestforvareren var for sent ute og porten gikk igjen.

29. september 2004 rømte en 23 år gammel mann fra politiet mens han var på permisjon i en begravelse i Lyngdal.

Julaften 2001 rømte en 25 år gammel asylsøker som var tiltalt i en av Sørlandets største narkotikasaker fra Kristiansand fengsel. Mannen kom seg ut fra luftegården på taket og firte seg sammen med en 32-åring ned 25 meter. Trolig har de to måttet slippe seg ned fra høy avstand til bakken, for 32-åringen brakk både en arm og et bein og ble pågrepet. 25-åringen klarte å komme seg vekk og ble pågrepet først 19 dager senere på bar i Kvinesdal.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

RØMTE: Slik omtalte Fædrelandsvennen 28. desember 2001 rømningen fra Kristiansand fengsel julaften.

I april 2001 rømte en 24-åring gjennom et vindu i Tinghuset i Arendal. Han skulle fremstilles for retten. I et ubevoktet øyeblikk hoppet han ut av vinduet i andre etasje og klarte å løpe fra politiet. Han ble pågrepet få dager senere og ble dømt for et milliontyveri fra en bolig i Arendal.

27. juli 1999 rømte åtte personer fra Arendal kretsfengsel. I løpet av to minutter klarte de å klippe over låsen til porten med en avbitertang. Dette var den gang den største rømningen fra lukket fengsel i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

PÅ FRIFOT: Norgeshistoriens største rømning fra et lukket fengsel skjedde 27. juli 1999 fra Arendal fengsel. Faksimile Fædrelandsvennen 28. juli.

1. oktober 1997 truet en sikringsfange to fengselsbetjenter med brødkniv og kom seg vekk da han var på en dags permisjon i Mandal til morens begravelse.

I begynnelsen av 90-årene rømte en person fra cella i Kristiansand fengsel, opplyser fengselssjef Frank T. M. Johansen. – Han klarte å få låst opp døra til cella, etter å ha tilvunnet seg en nøkkel. Så knuste han et vindu og firte seg ned i en brannslange, sier Johansen.

På slutten av 1970-tallet skal to en person ha rømt fra Tinghusets fengsel i Kristiansand. – Han firte seg ned fra øverste etasje, sier Frank T. M. Johansen.

På slutten av 70-tallet var det også to andre som klarte å rømme sammen, opplyser Frank T. M. Johansen. – De dirket opp låsen til heisen ved hjelp av et slags plastkort, sier han.

Også Hans Kristian Sødal, leder for ordensseksjonen ved Kristiansand politistasjon, husker en rømning på slutten av 1970-tallet. — Jeg sier dette litt på husken, men for mangfoldige år siden – sikkert på slutten av 1970-tallet - var det en som rømte fra fyllearresten. Han hadde puttet en tyggis i låsemekanismen, sa Sødal til fvn.no forrige uke. Det er uklart om dette tilfelle sammenfaller med et av de to ovenstående.

Rømninger utenom Agder

Her er utvalgte kjente rømninger.

30. august 2009 rømte fire innsatte fra Horten fengsel etter å ha slått en fengselsbetjent i hodet med en jernstang. Alle ble pågrepet samme dag. Les mer hos Aftenposten

Julaften 2007 kledde en litauer seg naken, smørte seg inn med matolje og klemte seg gjennom et gitter i Vadsø fengsel. Les mer hos Aftenposten

5. august 2004 rømte fire innsatte fra et fengsel i Norrtälje i Sverige. De fikk hjelp av fire maskerte menn på utsiden som rygget gjennom portene. Les mer hos Aftenposten

9. september 2003 rømte en 20 år gammel mann fra en fangetransport i Oslo. Politibetjentene truet av maskerte menn som fikk frigjort mannen. Les mer hos Aftenposten

20. juli 1998 rømte en mann i 30-årene fra Ila landsfengsel i Bærum gjennom taket i verkstedsbygningen. Les mer hos Dagbladet

For øvrig er det ikke alltid folk vil ut av fengslene. 2. desember 2004 brøt en 37-åring fra Molde seg inn i fengselet der og ble senere dømt for innbruddet. Les mer hos Aftenposten

Les om flere sppesielle rømninger i denne artikkelen hos Aftenposten.

Kan du huske noen rømninger som ikke er omtalt her? Skriv ditt innspill her: