AGDER: 56 norske kommuner som mistet en eller flere av sine under terrorangrepet i Oslo og på Utøya, er tilbudt et minnesmerke utformet av den kjente kunstneren Nico Widerberg.

I går ba lederen for foreningen Norske billedhoggere kommunene om å takke nei til den kostbare gaven fra en anonym giver. Men nå ligger det an til at minnesmerket blir avduket 22. juli både i både Kristiansand, Mandal og Lyngdal.

Her er foto av modellen i gips. Den skal utføres i Iddefjordgranitt og blir 220 cm høy. Utdrag fra Lars Saabye Christensens dikt som ble lest på minneseremonien vil bli sandblåst inn på den ene siden, mens datoen 22.07.2011, vil stå på motsatt side. Foto: Nico Widerberg

— Vi har takket ja til et sjenerøst tilbud, og har konferert med de pårørende om at dette er greit. De har samme holdning som oss, sier ordfører i Mandal, Tore Askildsen (KrF)22. juli i fjor ble Johannes Buø (14) fra Mandal drept på Utøya.

Ordfører Tore Askildsen har selv tatt avgjørelsen om å si ja til minnesmerket. Dette blir driftstyret i kommunen orientert om i dag.

Nå skal det arbeides for å finne en egnet plass til skulpturen. Hvor den skal stå vil ordføreren ikke spekulere i.

— Det må være en sentral beliggenhet, som er lett tilgjengelig, sier Askildsen.

Må svare nå

I Lyngdal vedtok et enstemmig formannskap allerede 12. januar å ta i mot gaven. Plassering skal avgjøres i samarbeid med pårørende etter Utøya-drepte Syvert Knudsen (17).

Nico Widerbergs skulptur blir en steinblokk på 2, 2 meter i Iddefjordgranitt, gjennombåret av en manns- og kvinnesilhuett. Den vil rage 2,2 meter høy og veie 1, 7 tonn. To vers fra diktet Lars Saabye Christensen skrev etter 22. juli skal sandblåses inn i steinen.

Fristen for å svare er 10. februar, og så langt har ti kommuner takket ja.

Kristiansanderne Pamela Ardam (21) og Torjus Blattmann (17) ble drept på Utøya 22. juli. Etter samtale med de pårørende har kommunenes kulturdirektør nå innstilt på et ja til gaven. Formelt skal saken avgjøres i kulturstyret i morgen og av i bystyret 22. februar. Men alt tyder på at politikerne vil banke igjennom innstillingen.

— Jeg la merke til hva Billedhuggerforeningen sa til NRK i går. Utover det har vi ikke registret noen sterke motforestillinger mot dette, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

Kritikk

Til NRK uttalte billehuggernes leder Gisle Harr at han mener Widerberg og den anonyme lederen hopper bukk over vanlige offentlige prosesser for offentlig kunst. Han synes det er betenkelig at en kunstner får monopol på å uttrykke en så stor nasjonal sorg.

— Vi må få flere innspill og ideer om hva slags kunst det bør være og ikke minst hva den skal uttrykke, sa Harr til NRK.

Ordfører Ingunn Foss i Lyngdal (H) kan ikke se noe galt i å ta i mot minnesmerket.

— Dette er en gave som gis vederlagsfritt til alle kommunene, og jeg har forstått at giveren selv hadde valgt kunstneren. Det eneste vi skal sørge for er en sokkel. Dette er ikke en offentlig anskaffelse på lik linje med andre ting kommunen går ut og kjøper, sier Foss.

Kunstneren synes kritikken er trist.

Tjener ingenting

— Jeg synes det er trist at det blir bråk av en sånn positiv tanke, men sånn er det kanskje når det er snakk om et prosjekt i såpass stor målestokk, sier Nico Widerberg.

Han sier både Støttegruppen etter 22. juli og AUF har sett skissen til minnesmerket, og setter pris på initiativet. Widerberg sier kostnadsrammen er hemmelig, men at det dreier seg om "noen millioner" kroner.

— Dette er ikke et oppdrag jeg tjener masse penger på, jeg hadde lyst til å gjøre dette som et bidrag. Med det budsjettet jeg har fått går jeg omtrent i null, sier kunstneren.