PRAKTBOK: Slektshistorien omfatter sju familieledd, nær 1000 bilder og 1,1 kilo papir. Foto: Lars Hollerud
RYKENDE FERSKE: Så vel slektsboka som den siste spørreboka om Kristiansand kom fra trykkeriet for få dager siden. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND : Denne uka kom en forsendelse på flere hundre kilo fra landet i øst, fordelt på "Familien Haugland Kristiansen – ei ættesoge fra Agder" og "Kunnskapsspørsmål fra Kristiansand". Tunge og håndfaste bevis på at de lokalt velkjente KrF-erne Jørgen og Steinar Kristiansen bruker tid og krefter på atskillig mer enn å argumentere.

— De fire siste årene har nær sagt all fritid gått med til slektsboka, sukker Jørgen (36), best kjent som varaordfører i Kristiansand, og viser boka som nærmest er som en krønike å regne med sine grener sju generasjoner tilbake i tiden.

Slekt med seg selv

RENE JULEKVELDEN: Denne uka fikk Jørgen (t.v.) og Steinar Kristiansen bøkene sine fra trykkeriet i Latvia. Foto: Lars Hollerud

Blant oppdagelsene i det familiære dypdykket, er også det faktum at brødrene er femmenninger med hverandre og seg selv.I ettermiddag slippes den massive slektsboka for offentligheten. Det vil si tjukke slekta. Jørgen har sendt ut nabovarsel rundt hjemmet på Flekkerøy og tømt nærmeste bakeri for kaker.

Fra samme tid er Steinars spørrebok tilgjengelig i bokhandlerne Birting og Berge Libris.

Steinar (31) har foreløpig lagt politikken på hylla, etter fire år hver i fylkesting og bystyre.

Mange spørsmål

MYE UNDRING: Steinar Kristiansens spørreforfatterskap har så langt ført til 20 spørrebøker. Foto: Lars Hollerud

I en annen hylle står nå spørrebok nummer 20, også den spekket med undring om nær sagt hva som helst innen avgrensede områder som spenner fra Ålesund & omegn til Kristiansand dyrepark.— Vi kan vel uten forbehold fastslå at det aldri er stillhet som preger familiesammenkomstene hos Kristiansen?

— Du kan i alle fall fastslå at det kan bli noen spørrerunder. Og spør du om vi er dårlige tapere, er svaret at det er både dårlige tapere og dårlige vinnere i vår familie, sier Steinar.

— Det går alltid greit så lenge jeg vinner, avbryter Jørgen.

Sammen har de nærmest alene holdt liv i et trykkeri i Latvia, der Steinar hittil 25.000 bøker har blitt til.

Pluss Jørgens 400. De er tilgjengjeld størst, med nær 1000 bilder og haugevis med anekdoter på 1,1 kilo papir.

Stakk av

— Har granskningen avslørt sorte får i familien Kristiansen?

— Ja da. Fjerde påskedag 1822 stakk en gjeldstynget Gunstein Olsen Tofteland av fra kone og fem døtre i Søgne, opplyser slektsforskeren, som også har funnet ut at bare én av hans egne barns 64 tipptipptippoldeforeldre er født utenfor Agder og at han har slekt i 17 av Agders 30 kommuner.

Steinar, som har laget spørrebøker om Flekkefjord, Lyngdal, Mandal, Søgne, Kristiansand, Lillesand, Grimstad, Arendal, og Flekkerøy, i tillegg til de nevnte, har også skrevet faktabok om Flekkerøy.

Nå kan han være svanger med et skjønnlitterært prosjekt.