Ludvig Bjerkreim, prost i Sandnes

Ludvik Bjerkreim (58)Prost i Sandnes. Bjerkreim studerte ved Misjonshøgskolen, og har sin teologiske eksamen fra Menighetsfakultetet. Han startet sin kirkelige karriere som organist, og har etter det jobbet som marineprest og kapellan i Evje og Stord. Han var sokneprest i Sola før han ble prost for fire år siden. Bjerkreim har sittet sentralt i Søndagsskolens landsstyre i nesten 20 år, og leder i dag det lokale Prostefaglaget i Stavanger. 58-åringen er gift.

Hva slags type biskop vil du bli?

— Jeg ønsker å være en folkelig biskop, altså for folk flest, en som representerer en kirke som oppleves som aktuell og nærværende i folks liv.

Hva er den viktigste utfordringen for Agder og Telemark bispedømme?

— Jeg tror utfordringene i Agder og Telemark er omtrent de samme som i hele landet, at Kirken må finne ut hvordan den kan representere en tro som folk opplever som aktuell. Det gjelder både i form og innhold. Vi er midt i en gudstjenestereform, og jeg tenker den bør være radikal i folkelig retning. Det er viktig hva slags ord vi bruker og hva vi velger å snakke om. Det var sånn Mesteren var. Vi skal forsøke å fortsette i hans fotspor.

Bør kirken innføre en liturgi for homofile par?

— Jeg tenker nok ikke så ulikt Skjevesland i det spørsmålet. Men den diskusjonen må vi ta nå når den kommer opp.

Anne May Grasaas, sogneprest i Trefoldighet menighet i Oslo

Anne-May Grasaas (57)

Sokneprest i Trefoldighet menighet i Oslo. Grasaas ble utdannet til teolog ved Det teologiske menighetsfakultet i 2000, og har før det jobbet som misjonsleder, lærer og lektor innenfor Frikirken. 57-åringen har jobbet med ulike nyutviklede prosjekter i Trefoldighetskirken, og har i dag tillitsverv innenfor Kirkens bymisjon og Institutt for sjelesorg. Grasaas er ugift.

Hva slags type biskop vil du bli?

— Jeg ønsker å være en biskop som først og fremst er en god leder for prestene og kirken i bispedømmet. Vi trenger en sann, ekte kirke, som får utvikle seg på en god måte når den blir mer uavhengig av staten. Jeg ønsker også å være en biskop som taler de svakestes sak i samfunnet.

Hva er den viktigste utfordringen for Agder og Telemark bispedømme?

— Lokalt i bispedømmet vil jeg gjerne sette meg bedre inn i situasjonen før jeg svarer konkret. Men i en tid med store endringer, er det viktig at kirken er en tydelig stemme. Det er viktig å holde kirken samlet og jobbe mot fragmentering innad.

Bør kirken innføre en liturgi for homofile par?

— Jeg er avventende. Det er et samlivsetisk utvalg som er nedsatt i kirken og som jobber med dette nå. Kirken er 2000 år gammel, og det har skjedd store endringer her i landet de siste ti årene. Når det gjelder homofilt samliv, støtter jeg at mennesker som er homofile lever sammen i forpliktende samliv. Men det betyr ikke at jeg vil rushe saken om liturgi.

Alf Petter Hagesæther, feltprost i forsvaret Foto: Torgeir Haugaard

Alf Petter Bu Hagesæther (53)

Feltprost i Forsvaret. Hagesæther er utdannet ved Menighetsfakultetet og ble ordinert i 1985. Han har jobbet innenfor Forsvaret med blant annet ledelse av feltprester de siste 16 årene og har internasjonal erfaring fra arbeidet der. Hagesæther har videreutdanning innen lederutvikling og avsluttet sin doktorgrad i systematisk teologi for to år siden. 53-åringen er gift.

Hva slags type biskop vil du bli?

— Jeg ønsker å være en lagspiller. Det er viktig i en slik jobb. Jeg vil jobbe sammen med både menighetene, frivillige og de ansatte.

— Hva er den viktigste utfordringen for Agder og telemark bispedømme?

— Det viktigste er at mennesker finner sitt åndelige hjem. De skal kunne søke til sin menighet og oppleve at den er relevant og berører hjertene. Det er den store utfordringen som hele kirken står overfor.

— Bør kirken innføre en liturgi for homofile par?

— Jeg står på den lutherske tradisjonen om at det er staten som skal stå for den juridiske delen når mennesker vil inngå ekteskap. Så mener jeg at mennesker som har vil ha forbønn for sitt samliv, om de er samboere eller gift, kan komme til kirken og be om det. Da bør kirken kunne strekke ut en hånd og gi slik forbønn.

Torstein Lalim, prost i Nedre Romerike

Torstein Lalim (54)

Prost i Nedre Romerike. Torstein Lalim er utdannet ved Det teologiske fakultet, og har jobbet som prest både innenfor Marinen og fengselsvesenet, i tillegg til prestetjeneste i Bryn, Balsfjord og Bragernes menigheter. Hans forrige jobb var administrerende direktør ved Diakonissehuset Lovisenberg. 54-åringen har i dag flere diakonale verv, og har tidligere hatt verv innenfor blant annet Presteforeningen og Areopagos. Lalim er gift med tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Hva slags type biskop vil du bli?

— Jeg ser på bisprollen som en viktig lederstilling i kirken. Biskopen må være en person som kirkens medlemmer kan identifisere seg med. Det er viktig å være tilgjengelig og lydhør overfor hva kirkens medlemmer i Telemark og Agder har på hjertet av synspunkter på kirken, drømmer og visjoner. Biskopen skal også ha egne visjoner og tydelige meninger. Å vøre biskop er en åndelig lederstilling. De vanlige lederprinsippene kan bare brukes et stykke på vei i en slik rolle, men det er også en klar åndelig dimensjon.

Hva er den viktigste utfordringen for Agder og Telemark bispedømme?

— Agder og Telemark bispedømme har som de andre bispedømmene i Den norske kirke noen store utfordringer. Å beholde og utvikle sin sterke posisjon i folket, være et relevant fellesskap for stadig nye generasjoner. trosopplæring, fornyelse av gudstjenesteliv og innføring av ny salmebok står sentralt her. Likeså en relevant og aktuell forkynnelse.

Bør kirken innføre en liturgi for homofile par?

— Ja, det bør kirken gjøre. Dette er et utredningsspørsmål som Den norske kirke nå er i gang med. Jeg har selv forrettet en gudstjeneste i Oslo, hvor det var lagt inn en forbønnshandling for et likekjønnet par. Men vi har en utfordring når det gjelder å kombinere hensynet til de homofile parene som ønsker å være en del av kirken, og bli betjent av den og samtidig bevare den kirkelige enhet. Begge deler er viktig.

Stein Reinertsen, prost i Mandal

Stein Reinertsen (52)

Prost i Mandal siden mars. Reinertsen ble ordinert i 1987 etter utdanning ved Det teologiske menighetsfakultet, og har de siste årene jobbet med to masterstudier. Hans forrige jobb var sykehusprest på Sørlandet, og han har vært sokneprest i Farsund, studentprest på Ås og før det, landssekretær i Norges kristelige student— og skoleungdomslag. 52-åringen har inntil nylig sittet i Kirkerådet og i bispedømmerådet i Agder og Telemark og har hatt en rekke andre verv. Reinertsen er gift.

Hva slags type biskop vil du bli?

— Jeg ønsker å bruke meg selv som person og min erfaring. Som biskop må jeg jobbe for tre forskjellige grupperinger. Det samfunnet som helhet, menighetene og de ansatte.

Hva er den viktigste utfordringen for Agder og Telemark bispedømme?

— Det er å gjøre det vi er kalt til å gjøre og holde fokus på det. Det er det grunnleggende. Men jeg er også opptatt av at kirken når ut og har en diakonal profil. Det er mange mennesker som trenger omsorg og kirken trenger flere diakoner som kan lede det diakonale arbeidet.

Bør kirken innføre en liturgi for homofile par?

— Det mener jeg kirken ikke skal. Jeg står på det tradisjonelle synet.