FEM LAG: En cockpitrute er laminert i fem lag, og er i utgangspunktet like sikker som resten av skroget. Foto: Amund Hestsveen
FLYR IKKE: Teknisk personell og reservedeler flys inn av Orbest til Kjevik i løpet av mandag. Et annet fly er satt inn i chartertrafikken. Foto: Amund Hestsveen
GODT SYNLIG: Sprekken strekker seg over hele vinduet. Foto: Amund Hestsveen

KRISTIANSAND: Da mannskapet på det spanske charterflyet hadde parkert på Kjevik mandag morgen, oppdaget de en stor sprekk i høyre frontvindu på cockpiten.

— Flyet kom grytidlig fra Dublin, og det var så mørkt at de ikke oppdaget sprekken før etter landing, forteller Jan Ole Ødegård ved SAS Ground Handling på Kjevik.

Flyet opereres av Orbest Airlines, tidligere Iberiworld, og det er SAS som har hånd om Orbest-flyet etter landing.

Skifter ruta

Flyet, en Airbus A320, skulle reist videre klokka 07.40 til Larnaca på Kypros med 180 solhungrige sørlendinger.

— Når en slik skade oppdages, flyr man ikke videre. Orbest sender teknisk personell og reservedeler opp til Kjevik i kveld, sier Ødegård.

Sprekken i ruta er i utgangspunktet ikke en dramatisk skade på flyet.

— Frontruta i cockpiten består av fem lag, og det skjer fra tid til annen at det oppstår sprekker, forklarer informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen. Men ofte skjer det ikke.

— På mange titalls tusen flygninger er det bare et fåtall der det oppstår sprekker i ruta. Men en cockpitrute er like trygg som resten av skroget, sier Johansen.

FLYR IKKE: Teknisk personell og reservedeler flys inn av Orbest til Kjevik i løpet av mandag. Et annet fly er satt inn i chartertrafikken. Foto: Amund Hestsveen

Reserveflyet forsinket

Det er Star Tour som har chartret flyet av Orbest Airlines.

— Orbest har leid inn et annet fly som tar med seg passasjerene til Kypros i kveld, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour.

Flyet er bestilt fra Tsjekkia, og skulle etter planen gå fra Kjevik 17.55. Men først klokken 17.45 landet et Boeing 737 fra flyeselskapet Travel Service på Kjevik. Ny avgangstid til Kypros ble mandag kveld satt, først til 18.40.

Klokken 19.00 var flyet ennå ikke avreist.

På Kypros venter nå 180 passasjerer og åtte spedbarn på å komme hjem til Norge.

— De flys tilbake i kveld, og lander på Kjevik i natt, sier Larsen-Vonstett.

Den stipulerte ankomsttiden for flyets retur, tidligere satt til 00.25 i natt, ser nå ut til å sprekke solid.

Fædrelandsvennen har mandag gjentatte ganger vært i kontakt med det spanske flyselskapet Orbest Airlines, som nå undersøker saken.

SENT HJEM: 180 passasjerer og 8 spedbarn skulle ha vært hjemme fra Kypros i morgengryet. I stedet kommer de nå hjem halv ett i natt. Foto: Amund Hestsveen