MARNARDAL: — Jeg kjenner meg ikke igjen i kritikken til ordfører Grundekjøn. Han møter kanskje ordførerne i knutepunktkommunene ofte, men ikke resten av ordførerne på Agder, sier Helge Sandåker.

— Jeg har en følelse av at Grundekjøn prioriterer slike felles samlinger ned og sender varaordfører Jørgen Kristiansen i stedet. Det er jeg ikke redd for å være tydelig på, sier Sandåker.

Han peker på den viktige rollen Kristiansand har som Sørlandets største by og mener ordføreren i Kristiansand må være det ansvaret bevisst.

— Kristiansand er lokomotivet på Sørlandet. Grundekjøn skal være lokomotivføreren, men den rollen tar han ikke, mener Sandåker.

— Det er viktig at vi nå står sammen om å bygge regionen, bygge Agder. Ordføreren i Kristiansand må være med på å dra dette lasset for at vi skal få dette til. Kristiansand og Arendal har sine faste plasser i alle styringsgrupper og sentrale utvalg. Det er fordi de er så tunge aktører i vår landsdel. Hva Grundekjøn prioriterer, er viktig for hele Agder.

Prioritere ordførerrollen

Sandåker mer en antyder at Grundekjøn kanskje bør prioritere ordførerrollen opp og alle sine næringslivsengasjementer ned.

— Han er valgt som ordfører, tatt på seg en rolle og skal ivareta kommunens interesser på best mulig måte. Jeg vil tro at rollen som ordfører i Kristiansand spiser ham med hud og hår. Han må selv bestemme hva han skal engasjere seg i, men det er viktig at en slik person er til stede, sier Sandåker.

Fredag er det eiermøte i Agder energi, og Sandåker husker sist eiermøte i Kvinesdal. Da stilte ikke Grundekjøn, men valgte å kritisere og mene noe om strategiene dagen etter i mediene.

Møtes sjelden

— Vi ordførere på Agder møtes faktisk sjelden i løpet av året. Det er noen samlinger i regi av KS, eiermøte i Agder energi og på noen konferanser og i forbindelse med regionplanen. Derfor mener jeg etableringen av Sørlandstinget er en meget god ide. Der møtes ordførerne, fylkene og Agder-benken for å diskutere og samordne oss. Jeg tror en slik møteplass er veldig viktig, sier Sandåker.

Han peker på at det er ikke alltid det er vedtak som er viktigst, men at landsdelen samsnakker, har samme virkelighetsoppfatning og at man etterpå fremstår som en samlet landsdel.

— Vi må prioritere å møte på slike arenaer. Det er også viktig at vi møtes uformelt. Vedtakene er ikke alltid det viktigste, men at vi står samlet, sier Sandåker, som peker på arbeidet med neste Nasjonal transportplan som et eksempel på dette.

Må være offensive

- Blir det ikke mye diskusjon om likestilling og vei?

— Vi diskuterer begge deler ofte, men så er det også viktig at vi har grunnleggende fokus på disse sakene som er så viktig for landsdelen. Jeg mener dette er saker det er viktig at vi samordner oss i forhold til, og at vi jobber for dette sammen. Vi må gjøre hverandre gode for å få til ting sammen, vi må rett og slett bygge Agder. Er vi ikke tydelig nok og offensive nok, havner vi i bakleksa. Jeg mener ordføreren i Kristiansand ikke er så flink til å ha et slikt fokus på landsdelen, avslutter Sandåker.