Foto: Vegard Nekstad

KRISTIANSAND: Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) fra Arendal synes oppfordringen til boikott av årets tv-aksjon er trist. Fædrelandsvennen skrev i går at Israelsvenner oppfordrer til boikott, på bakgrunn av at Norsk Folkehjelp er en antisemittisk organisasjon.

— Jeg synes det blir latterlig og dumt. Tv-aksjonen er noe som samler oss som nasjon, på tvers av religion og politikk. Hvis aksjonen skal bli en arena for politikk har vi ødelagt denne fine tradisjonen. Derfor synes jeg denne boikotten er trist, sier de Ruiter til Fædrelandsvennen.

DEBATT! Hva synes du om oppfordringen? Si din mening under saken!

Pengene som samles inn under årets tv-aksjon går til Norsk Folkehjelps arbeid med minerydding i Vietnam, Laos, Tadsjikistan, Sør-Sudan og Bosnia-Hercegovina.

— Vel å bra. Flotte tiltak, men mange jobber med det. Jeg gjør mine prioriteringer av hva jeg gir til. Det bør alle gjøre. Jeg ønsker å gi til organisasjoner jeg vet bygger opp om sannhet og Guds ord. Det er mange gode formål, sa israelsvenn Oddvar Berge i Grimstad i går. Han var en av dem som mottok en sms som oppfordret til boikott.

Boikott boikotten

Freddy de Ruiter oppfordrer nå til å boikotte boikott-aksjonen og heller gi litt ekstra.

— Dette er en aksjon som har til formål gjøre livet litt lettere for folk som har det vanskelig. Så møter vi mennesker i rike Norge som vil boikotte. Det synes jeg er skammelig. Å gi litt ekstra synes jeg er en fin reaksjon på dette. Siden det er sørlendinger som vil boikotte så skal kanskje vi sørlendinger gi litt ekstra for å vise hva vi synes om boikotten, sier de Ruiter.

Respekt for ulike syn

Varaordfører og KrF-politiker i Kristiansand, Jørgen Kristiansen , har forståelse for reaksjonen til Israelsvennene.

— Selve tv-aksjonen er veldig positiv, men Norsk Folkehjelp har en historikk og ballast som gjør at jeg har respekt for at noen opplever dette som vanskelig. Vi har sett at organisasjonen har kommet med noen uttalelser som har vært negative til Israel, sier Kristiansen.

— Du støtter ikke en boikott av boikotten?

— Nei, det gjør jeg ikke. Men jeg vil primært tenke positivt. Det arbeidet som Norsk Folkehjelp driver for minerydding er fantastisk, sier Kristiansen.

Tillit til Norsk Folkehjelp

KrF-politikeren sier at han har full tillit til at Norsk Folkehjelp bruker pengene som samles inn på best mulig måte.

— Jeg har full tillit til at pengene ikke brukes til noe antisemittisk arbeid. På samme måte som venstresiden hadde full tillit til Blå Kors for noen år siden. Enkelte var da redde for at pengene som ble samlet inn skulle brukes til forkynnelse, sier Kristiansen.

Generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp tok i går avstand fra påstandene om at organisasjonen er antisemittisk.

— TV-aksjonen favner veldig mange og bidrar til rydding av miner og klaser i seks land. Formålet samler alle trossamfunn. Vi er partipolitisk nøytrale og støtter en tostatsløsning i Midtøsten. Norsk Folkehjelp har aldri vært en antisemittisk organisasjon, sier hun.

DEBATT! Hva synes du om oppfordringen? Si din mening under saken!