KRISTIANSAND/OSLO: — I vår bransje stoler vi mer på Gud enn på regjeringen, men dette var veldig gledelig, sier pastor Yngve Kolltveit i Hånes frikirke.

I går fikk han beskjeden om at menigheten likevel får støtte til sin nye kirke. Hånes frikirke så ut til å tape mer enn 600.000 kroner kirkebygget som allerede er i ferd med å reise seg i Grovika. Menighetens andel av anlegget har en prislapp på 18 millioner kroner.

I statsbudsjettet var tilskuddet til privateide kirkebygg fjernet.

- Urimelig

— Jeg fikk en henvendelse fra Hånes frikirke etter at statsbudsjettet var lagt frem. De hadde kalkulert med disse pengene i sine budsjetter og var fortvilet over at ordningen ikke ble videreført, forteller Kari Henriksen til fvn.no.

Henriksen og Dagrun Eriksen var to av politikerne som mente dette var svært beklagelig og tok tak i saken.

— Det jeg mente var mest urimelig i dette var uforutsigbarheten. Prosjektet til Hånes frikirke var allerede godt i gang med planlegging og byggeprosess lenge før det kom signaler om at dette skulle fjernes, sier Ap-politikeren.

Pastor Kolltveit sier han bare har møtt forståelse fra stortingspolitikerne han har henvendt seg til om saken. I departementene var det imidlertid mer motstand.

Han har derfor brukt mye tid på lobbyvirksomhet etter at statsbudsjettet ble lagt frem.

Ni millioner til kirkebygg

Etter påtrykk mot departementet fra flere stortingspolitikere har de nå «funnet» de nødvendige midlene til å videreføre ordningen likevel. Ni millioner kroner er lagt på bordet for å støtte privateide kirkebygg. Både de som er under bygging og fremtidige prosjekter.

— Jeg har nå fått den gledelige meldingen om at det er funnet midler til dette. Vi har blitt lyttet til, sier Henriksen til fvn.no onsdag kveld.

Privat investering

— Det er jo kjempebra. Dette betyr mye for oss, sier Kolltveit. For frikirkens nye storstue på Hånes er en stor økonomisk investering for menigheten.

10 millioner kroner finansieres med lån. De resterende åtte millionene har menigheten tatt mål av seg om å samle inn selv.

— Vi er 100 voksne personer som satser 18 millioner på dette. Det er mye frivillighet og dette er noe som vil bety mye for hele bydelen. Dette blir en flerbruksinstitusjon, sier pastoren.

Menigheten vil dele bygget med Solkollen barnehage. Barnehagen vil disponere 80 prosent av bygget og hele anlegget koster rundt 90 millioner kroner.

Kirken og barnehagen skal stå ferdig 1.juli neste år.