KRISTIANSAND: — Vi håper med dette beslaget å ta rotta på de illegale klubbene i byen, sier kontorsjef ved Kristiansand regiontollsted, Helge Breilid, til Fædrelandsvennen.

Tollevesenet beslagla mandag en postforsendelse med cirka 40 kortstokker som skulle til en utenlandsk mann i landsdelen. Sammen med kortene fulgte også en eske med kontaktlinser.

Blekk og linser

— Kortene er merket med en type spesiallaget blekk på baksiden. Dersom du tar på deg kontaktlinsene kan du plutselig se hva slags kort motstanderne rundt bordet har, forklarer Breilid. Og fortsetter. - Her er det virkelig banken som sitter med alle korta.

Slik fungerer det:

Vrien jus

Ifølge Breilid er dette første beslag av denne typen kort i Kristiansand. Tollvesen og politi vet hvem som har bestilt kortene, men det er vanskelig å forfølge saken. Kortene i seg selv er ikke ulovlige.

— Jussen her er vrien. Det er jo ikke ulovlig å importere kort, heller ikke av denne typen. Vedkommende kan jo hevde at han bare skulle bruke de til å tøyse med kamerater.

300.000 kroner

På en nettside som selger denne type kort, er prisen for to kortstokker og tre sett kontaktlinser 2900 dollar. Det vil si drøyt 15.000 norske kroner. Med denne prisen ville 40 kortstokker ha kostet rundt 300.000 kroner.

— Vi har sterke indikasjoner på at disse kortene var til bruk på illegale spilleklubber i byen. Det er helt på det rene at det er noen illegale spilleklubber i Kristiansand som blir drevet av utlendinger, sier Breilid.

Etter det Fædrelandsvennen har grunn til å tro, finnes det også flere klubber i distriktet hvor nordmenn utgjør hoveddelen av spillerne.

Åpenbart

Breilid er kjent med at spillere i Kristiansand har tapt over 100.000 kroner bare på en kveld med poker. Leder for politiets seksjon for organisert kriminalitet på Agder, Leif Vagle mener kortene er et raffinert redskap for å lure folk.

— For oss er det helt åpenbart hva disse kortene skulle brukes til. Her i byen er det mange som spiller poker ulovlig. Vi antar at disse kortene skulle benyttes på dette markedet, sier Vagle.

Varsku

I følge Vagle er det flere spillere som har tapt relativt store beløp på poker i Kristiansand. Det er ikke alltid pengene ligger på bordet. Spillerne noterer gjerne summer eller bruker chips i stedet for penger, slik at det ikke skal være så lett å avdekke spillingen.

— Det er et spillemiljø som pågår i flere miljøer, særlig utenlandske. Vi har tidligere hatt aksjoner i forhold til dette. Det er sikre indikasjoner på at organisert pokerspill foregår i en eller annen skala, sier Vagle. Og fortsetter:

— Disse kortsettene kan være veldig aktuelle for salg også. Jeg synes det er grunn til å rope varsko for dem som spiller poker med store penger.