VEST-AGDER: – Det er bra – og på tide – at det kommer en stortingsmelding om ungdomsskoletrinnet. Det er første gang på 40 år. Det som imidlertid er skuffende, er at regjeringen ikke leverer i forhold til hva tiltakene vil koste. Vi vet av erfaring at det aldri følger med nok penger med nye meldinger, sier fylkesleder Åse Løvdal i Utdanningsforbundet i Vest-Agder.

Fornyer

Regjeringen fornyer ungdomstrinnet ved å gjeninnføre valgfag fra høsten 2012. I tillegg skal undervisningen bli mer variert og praktisk, blant annet gjennom bedre arbeidsmåter i viktige fag som matematikk og lesing. Det vil også bli utviklet et femårig program for god klasseledelse. Det er de sentrale punktene i regjeringens nye melding.

Valgfag forsvant da kunnskapsløftet ble innført i 2006. Etter mange års pause og mye kritikk om teoriskolen, er faget tilbake fra neste høst. Den årlige rammen når valgfag er fullt innført, er 470 millioner kroner. Det kreves flere lærere og økt lærertetthet.

– Det hjelper ikke å gjøre de to siste timene på fredager mer spennende for elevene, hvis undervisningen i de 28 resterende timene svekkes. Timene skaffes ved å tilføre 57 årstimer, mens 114 timer omdisponeres. Vi er redd for at lite penger til valgfag skal tappe den ordinære undervisningen, mener Løvdal.

Dyrt med praktiske fag

Fylkeslederen minner om at praktiske fag koster vesentlig mer enn teoretiske fag, både med hensyn til ekskursjoner, materiell og nødvendig utstyr for å gjennomføre en ønsket undervisning.

Ungdomsskolemeldingen legger også stor vekt på dyktige lærere og forsterket klasseledelse. Det foreslås blant annet å utvikle et skolebasert program over fem år for kompetanseutvikling i klasseledelse.

– Kompetanseheving er kjempeviktig, og det er vi glad for. Men som for valgfag følger ikke penger med tiltaket. Da frykter vi at dette bare er fine ord, når det er kommunene som skal følge opp med penger, sier Åse Løvdal.

Hun er også skuffet over at meldingen ikke foreslo en norm for lærertetthet.

Tok innspill på alvor

SVs stortingspolitiker Alf Holmelid fra Vest-Agder sier det kun unntaksvis følger penger mer stortingsmeldinger. Pengene legges inn i årsbudsjettene. Han mener der for tidlig å konkludere.

– Det viktigste med den nye meldingen for ungdomsskolen er at vi får mer praktisk undervisning i skolen. Vi har tatt på alvor de innspillene vi har fått fra elever, lærere og foreldre, sier Holmelid.

– Din regjering fjernet valgfag i 2006. Var det en feilvurdering?

– Føringene i kunnskapsløftet var allerede lagt med Bondevik 2-regjeringen, og da valgte vi å gjennomføre det. Nå er tiden inne for justeringer.