KRISTIANSAND: — Når han bruker uttrykk som løftebrudd og arroganse kan jeg ikke si at jeg blir veldig imponert. Dette er et taktisk utspill fra en opposisjonspolitiker. Hvis Harberg er ærlig vil han også si det selv, sier statssekretær Terje Moland Pedersen i Justisdepartementet.

Les også: - Storberget gjør Sørlandet til tapere

Stortingspolitiker Harberg (Høyre) viste i går til at justisminister Knut Storberget i 2007 lovet jobb til alle politistudenter etter endt utdannelse. Søndag kunne Aftenposten fortelle om utdannede politifolk som jobber som fengselsvoktere, miljøarbeidere og montører.

— Nå står ferdig utdannede i kø, og får ikke jobb. Dette er klassisk løftebrudd fra justisministeren, sa Harberg.

AVVISER KRITIKK: Statssekretær Terje Moland Pedersen i Justisdepartementet. Foto: Justisdepartementet

Moland Pedersen viser til at regjeringen har økt bevilgningene til politiet og opptaket til Politihøgskolen.— 94 prosent av dem som ble utdannet i 2010 hever lønn i politiet. 71 prosent av de som besto eksamen i 2011 gjør det samme, sier Moland Pedersen.

Uten jobb

Han er likevel misfornøyd med at det ikke er flere.

— Jeg er skuffet over at ikke flere av dem som gikk ut i 2011 er i jobb nå. Jeg ønsker ikke å kritisere politimestrene, men bare registrerer at vi ikke har fått det til.

Ifølge statssekretæren er vi - tross redusert bemanning mange steder - på god vei mot målet om to polititjenestemenn per 1000 innbygger innen 2020. Han peker på befolkningsvekst og mange naturlige avganger som årsaker til at dekningen har gått ned siden 2008. De neste årene skal det imidlertid bli bedre.

— En periode ble det utdannet for få. Det tar tre år å utdanne seg som politimann og det er nå vi får de første store kullene, sier Moland Pedersen.

DEKNING: Slik er politidekningen, viser en oversikt Bergens Tidende har fått av Politidirektoratet. Foto: BT

Politidekning Agder politidistrikt har i dag en dekning på 1,4 tjenestemenn per 1000 innbygger. Det er godt under målet, men samtidig tiende best av landets 27 politidistrikter.

Les også: Agder-politiet må ansette 150 for å nå målet

Ifølge Moland Pedersen gjelder målet om to tjenestemenn per 1000 innbygger på landsbasis. Det innebærer at noen distrikter kan ha en lavere dekning og noen høyere enn måltallet.

— Hvor mange tjenestemenn skal det være i Agder i 2020?

— Du får meg ikke til å si at det skal være under to. Hvorvidt det skal være 1,9, 2,2 eller noe annet vet jeg ikke. Men vi mener vi har lagt til rette for vekst i alle politidistriktene, sier Moland Pedersen.

— Er det da Agder politidistrikt som bruker pengene feil?

— Jeg vet ikke noe om hvordan politimesteren bruker pengene, men alle distriktene får friske midler. Det blir vekst i 2012 – også i Agder.

Faglig styring

Fordelingen av penger til politidistriktene gjøres på bakgrunn av en modell utarbeidet av konsulentselskapet Fürst og Høverstad i 2005. — Det skal ikke være en lik fordeling, men en likeverdig. Det virker som om Harberg mener at Storberget skal detaljstyre politiet. Noe av bakgrunnen for politireformen var at styringen skulle være faglig begrunnet – og ikke kun politisk. Vi går ikke inn og justerer denne modellen, sier Moland Pedersen, før han legger til:

— Det kan se ut som den har enkelte effekter som fører til en lavere dekning i noen områder. Dette er noe vi kommer til å se nærmere på.

Tross økte budsjetter må politiet i Agder nedbemanne og prioritere hardere. Moland Pedersen mener Agder-politiets nye direktiv er uproblematisk.

— Jeg synes det er greit at publikum er kjent med de prioriteringene som gjøres. Samtidig har jeg merket meg det politimesteren sier om at alle saker skal vurderes konkret. Det synes jeg er betryggende, sier Moland Pedersen.

Les også: Politimesteren: - Betyr ikke at det blir fritt frem