Silje Horverak Fjermeros (19) fra Hånes foran ett av sine utstilte fotografier. - Jeg har fått utrolig god erfaring og et omfattende nettverk, takket være tida på gateakademiet, sier hun. Foto: Amund Hestsveen
: Pia Holland (19) fra Vågsbygd har tegnet bildene sine på frihånd i Photoshop. - Jeg er inspirert av spillverdenen, sier hun, og satser på at noen vil kjøpe bildene hennes, som er trykket på metallplater. Foto: Amund Hestsveen
Perry Helmundsen og Silje Horverak Fjermeros i munter passiar på medieverkstedet. - Skjermene og utstyret vi får låne her er av topp kvalitet, sier Silje.

KRISTIANSAND: Det viser en studie utført av arbeidsforskningsinstituttet, på oppdrag fra Barne— likestillings- og inkluderingsdepartementet.

— Rapporten viser at tiltaket gir gode samfunnsøkonomiske gevinster, økt bevissthet rundt egen framtid og sterkere selvtillit for deltakerne, sier sosialfaglig koordinator ved Gateakademiet, Perry Helmundsen.

I disse dager stiller studentene ved akademiet ut sine arbeider på Samsen i Kristiansand. Utstillingen kan ses gjennom hele romjula, og et stykke ut i januar.

Gir gevinst

— Det er fantastisk å se hva som er produsert i år, sier Helmundsen. Tallene i rapporten levner liten tvil om nytten institusjonen representerer.

93,7 prosent av respondentene sier de er fornøyd og føler de har hatt utbytte av deltakelsen.

Rapporten viser at tiltakene også gir samfunnsøkonomiske gevinster og beregnes til 207 000,- kr per deltaker over en tidshorisont på 20 år og 1,3 millioner per deltaker over et yrkesaktivt liv. Studien har tatt for seg Gateakademiet i Kristiansand, Riverside i Oslo, Arbeidsinstituttet i Buskerud, Droppstopp i Bergen og Utdanningsverksted i Bodø.

-Det er viktig å gi utsatte ungdommer en arena der de føler mestring. Vi må fange opp disse ungdommene og sørge for at de får et godt tilbud slik at de ikke faller utenfor, sa barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken da rapporten var ferdigstilt.

Elisabeth Romberg er kunstner, har lang utdannelse i faget, og veileder de unge frem mot valg de selv kan stå for. Foto: Amund Hestsveen

Avklaringsår— Vi tilbyr et avklaringsår for unge som vil finne veien videre før de eventuelt går i gang med en lang utdannelse, sier verktstedleder ved Gateakademiet, Elisabeth Romberg.

Elevene hun underviser gir henne tommelen opp.

- Da jeg startet her, hadde jeg ingen klar plan for hva jeg ville gjøre, sier Karoline Omdal (18). Noen måneder senere er hun i ferd med å finne sin egen stil, og er blant utstilllerne på Samsen før jul.

— Vi ser også hvordan de unge får definere sine mål tydelig, og de blir også svært bevisst på de praktiske prosessene omkring det å være utøvende kunstner, sier Romberg.

Sosial kompetanse

Gateakademiet holder til på Samsen i Kristiansand, og er et tilbud for unge mellom 16-25 år, som mangler et ønsket tilbud om utdanning eller arbeid.

Hverdagene til ungdommene består av konsentrert opplæring i estetiske fag som musikk, foto, trykk og design, og ligner litt på en skolehverdag.

— Men det er klare forskjeller fra skolen. Du sitter ikke med mange ulike fag, men fordyper deg i det du selv velger. Og vi forsøker å holde miljøet på så horisontalt plan som mulig, med fokus på å gi de unge en solid ballast sosial kompetanse, sier Perry Helmundsen.

Perry Helmundsen og Silje Horverak Fjermeros på ett av verkstedene der studentene lager sine egne rammer. Foto: Amund Hestsveen

Får mye ansvar

Konsekvenspedagogikken tar utgangspunkt i et humanistisk, filosofisk menneskesyn, som bygger sin filosofi på forståelsen for individets vilkår i en eksistensiell og sosial sammenheng.

— Grunnlaget for det pedagogiske arbeidet vårt er at hvert enkelt individ må ta ansvar for seg selv og sine handlinger, sier Helmundsen.

Resultatene uteblir heller ikke.

- Våre studenter får ofte oppdrag utenfra og starter karrieren mens de er hos oss. Vi får stadig henvendelser fra næringslivet, og det er studentene selv som kjører hele prosjektet fra start til mål.

For Silje Horverak Fjermeros (19) har året ved Gateakademiet så langt vært fruktbart.

— Jeg har mye mer igjen for å studere på denne måten, jeg utvikler meg raskt, får jobbe mye, og har opparbeidet meg et utrolig godt kontaktnett, sier hun.