MANDAL: — Det har vært helt voldsomt, sier Torstein Hjorteland i Hjortelands Aut. Rørleggerforretning, til fvn.no.

Rørleggerforretningen holder til i Mandal og har fra lille nyttårsaften og frem til i dag hatt 170 utrykninger til boliger som sliter med frosne rør.

Fullt kjør

  • Det begynte på lille nyttårsaften, men det tok skikkelig av på nyttårsaften. Da jobbet vi kontinuerlig fra sju til sju med fire fem biler, forteller Hjorteland.

I de to påfølgende dagene var det også en del rør som trengte umiddelbar assistanse.

— Og i dag har det tatt helt av igjen. Det er rør både ute og inne. Vi er ute med seks biler, forteller en travel Hjorteland.

— Kan man ta noen forhåndsregler for at rørene ikke skal fryse, eller må man bare regne med at det kan skje?

— I mange tilfeller så må man regne med at det kan skje. Det kan være snakk om mangelfull isolasjon, og noen ganger har folk glemt å lukke ventiler før de drar på ferie.

Ifølge Hjorteland kan eiere av eldre hus oppleve at alle rørene fryser, mens det i nyere hus kanskje bare en noen få rør som fryser.

Fikk telefoner i ferien

Også i Kristiansand er det travle dager for rørleggerne. Rørlegger Paulsen har hatt julestengt, men det betyr ikke at telefonen har stått stille.

— Jeg har hatt 3-4 telefoner hver dag i ferien, selv om vi har holdt stengt. Det er først i dag vi har åpnet igjen, så vi er i gang med å hjelpe huseiere med frosne rør, forteller daglig leder Sven Byklum.

Han har hatt sin fulle hyre med å svare på telefoner fra frustrerte huseiere.

— I mange tilfeller forklarer jeg over telefon hva de bør og kan gjøre. Jeg hadde nettopp en bekjent på telefonen og der anbefalte jeg å sette på en vifteovn der hvor inntaket på vannet kom inn. Og etter noen timer så begynte vannet å piple, påpeker Byklum.

— Har du inntrykk av at det har vært mer frosne rør i år enn tidligere år?

— Ja, helt klart. Det er mer nå enn tidligere.

Rolig på Hovden

Et sted de ikke sliter spesielt med frosne rør er i Setesdal. T.Bjørnarå Aut. Røyrleggjarforretning har hele øvre Setesdal som sitt primære arbeidsområde, og de har ikke opplevd økt pågang i romjula.

— Det har ikke vært så mye jobb her. Det skal mye til at rørene fryser på de nye hyttene, forteller sjefen i firmaet, Torgeir Bjørnerå.

Det er først og fremst på de eldre hyttene at rørene fryser på Hovden, men ifølge Bjørnerå ser det ut til at hytteeierne er påpasselige med å gjøre utbedringer om det er nødvendig.

— Her oppe så er vi jo vant til kulde. Jeg har inntrykk av at det blir mindre og mindre frosne rør for hvert år. Hvis noen får frosne rør så gjør de de endringene som må til, forklarer han.

Skru på varmen

Men skulle du være en av dem som har problemer med frosne rør, så har rørleggerne noen tips, enten du har hytte i Setesdal eller enebolig i Mandal.

— Du kan prøve å sette på litt varme og åpne et par kraner rundtforbi. Men det er viktig å påpeke at folk ikke må sette på kranene og så gå til byen, sier Torstein Hjorteland.

— Det som hjelper er temperatur og varme, hvis en klarer å få lokalisert hvor det har frosset. Men det som kan være aberet er at en må være obs på om det er skader på røret. Det kan være sprekker som fører til vannskader når vannet tiner. Da er det bare å løpe til stoppekrana og stenge den, påpeker Sven Byklum.