KRISTIANSAND: Gabrielsen har testet hundrevis av hunder, og har bare anbefalt fire avlivninger. Men når det gjelder hundene i Mandal er han soleklar.

— Hundene må avlives tvert. Når en hund har bitt et menneske, må politiet gå inn å avlive den, sier han bestemt.

Onsdag 5. juli gikk to hunder til angrep på tre personer i Mandal. Hundene, en fransk mastiff og en blandingshund av rasen rottweiler og dobermann, befinner seg nå på Mandal Hundesenter. Den tredje hunden som var til stede under angrepet, skal etter planen være frigjort.

Avlivning eller omplassering

Gabrielsen peker på hensynet til omgivelsene som det viktigste, og er i tvil om også den tredje hunden burde avlives. Ifølge mentaltesteren er det avhengig om hunden har jakt— og byttedrift i seg.- Politiet bør teste den siste hunden, og hvis det viser seg at den var i stand til å angripe personene, bør også den avlives, understreker Gabrielsen.

Han mener folk i Mandal skal kunne føle seg trygge på at de slipper å møte disse tre hundene igjen.

— Viser det seg at det ikke er noen grunn til å avlive den tredje hunden, bør den omplasseres til et annet sted i landet, sier mentaltesteren.

Hundesertifikat

Avslappet: Mens Birk ligger i gresset og slapper av, benytter Katinka (4) og Olander Rojahn (3) sjansen til å klappe hunden han. Eier Jarl Gabrielsen er ikke redd for å la ungene være så nære Birk. Foto: Tomm W. Christiansen

Gabrielsen synes det har vært litt for mange episoder hvor hunder har gått til angrep på mennesker, og ber Norsk Kennel Klubb ta affære.— De bør innføre hundesertifikat som et krav for alle som ønsker å kjøpe seg store hunder, som for eksempel schæfer, bordeaux, dobermann, amerikansk bulldogg og akita, understreker han.

Hundesertifikatet skal sørge for å sikre omgivelsene, og innebærer at man melder seg inn i en hundeklubb. Der vil man få en praktisk og en teoretisk del som man må bestå for å få lov til å kjøpe seg en av de nevnte rasene. Den praktiske delen går ut på å vise at man kan håndtere hunden sin, mens den teoretiske handler om å lese hundens signaler og atferd. Gabrielsen mener teoridelen er den viktigste.

— Det er mange eiere som ikke vet hvilke krefter de har i båndet, og det er utrolig at det ikke skjer flere ulykker, påpeker han.

Flere ansvarlige

Gabrielsen mener det er flere som bør få reaksjoner etter det som skjedde i Mandal for snart to uker siden. Han trekker fram selgeren av den franske mastiffen som en av dem.

— Selgeren bør få en bot for ikke å ha sjekket at hundeeieren hadde kunnskapene som trengs for å eie en hund. Når det gjelder eieren bør han miste retten til å ha hund de neste ti årene. At han ikke tok affære etter hat unden hans, den franske mastiffen, angrep en liten puddel i fjor, viser at noe er galt, forteller mentaltesteren.

Avslutningsvis peker han på at de som har blandet rasene rottweiler og dobermann også bør ilegges en bot.

— De som har gjort dette, bør få en klekkelig bot som overstiger det de tjener. En slik blanding burde vært forbudt, sier Gabrielsen som forteller at de har potensial til å bli farlige overfor andre dyr og mennesker.

Ingen myndighet

Per dags dato har Norsk Kennel Klubb ingen tilbud om hundesertifikat, men kommunikasjonsansvarlig i Norsk Kennel Klubb, Stepanka Horakova, sier til Fædrelandsvennen at de har vurdert det.— Vi har snakket om å innføre hundesertifikat for alle hundeeiere. Det krever kunnskap uansett hvilken rase du vil ha, sier Horakova.

Likevel er det ikke snakk om å innføre et krav til hundeeierne. Det mener kennelklubben de ikke er de rette til å gjøre.

— Vi føler ikke vi har myndighet til å bestemme over folk, det er noe myndighetene må gjøre. Men vi har snakket om å ha det som et frivillig tilbud for dem som ønsker mer kunnskap, forteller Horakova.