Kristiansand: I tillegg til å ha truet dommeren under rettsmøtet ble mannen også dømt for oppbevaring av fem gram amfetamin og for å ha brukt hasj.

Det var under et rettsmøte 4. mars i år at det «klikket» for frolendingen da han skulle møte i retten i forbindelse med narkotikasakene. Han har en medfødt sykdom som gjør at han har problemet med sinnet. Natten før rettsmøtet hadde han ikke sovet, og han hadde også glemt å ta tablettene som skal regulere sinnsstemningen da dommerfullmektig Inga Porsmo startet rettsmøtet i Arendal.

Straffesaken mot mannen ble overført til Kristiansand tingrett med sorenskriver Yngve Svendsen som administrator.

I dommen fra tingretten heter det blant annet at «dommerfullmektig Porsmo oppfattet ham som helt rolig i begynnelsen av rettsmøtet, men da man kom inn på selve saksforholdet som skulle behandles, fremstod han som ”noe sint”, jf. hennes rettslige forklaring.

Ble sintere og sintere

Dommerfullmektig Porsmo bad tiltalte forklare nærmere hva som hadde hendt den dagen forholdene i siktelsen fant sted. Han ble da sintere og sintere etter hvert som han snakket, og ”plutselig veldig sint”, jf. Porsmos rettslige forklaring. Enten da, eller forut for dette, sa han at han hadde store sinneproblemer, at han hadde en sykdom som gjorde at han kunne bli brått sint samt at han ikke hadde tatt medisin mot sykdommen den dagen. Videre sa han i løpet av rettsmøtet også at han hadde ”gjort fæle ting før”, at dommerfullmektig Porsmo ikke visste hvor sint han var og at hun ikke visste hva han var i stand til å gjøre med henne. Han sa videre at han skulle anmelde henne og ”gå til Agderposten”. Dommerfullmektig Porsmo bad ham roe seg ned slik at saken kunne bli gjennomført.

Tiltalte forlot plutselig vitneboksen og gikk bort til dommerpodiet, der han lente seg over mot dommerfullmektig Porsmo og gjentok sine uttalelser.

Dommerfullmektig Porsmo sa i sin rettslige forklaring at hun lot som at hun ikke var redd, og sa rolig at hun kom til å avslutte rettsmøtet og låse seg ut. Hun forlot deretter retten.

Ble skremt

Tiltaltes opptreden skremte henne – særlig det at han lente seg fysisk over mot henne mens han var svært sint og kom med sine uttalelser. Da hun var kommet ut fra rettssalen lente hun seg mot veggen og hadde ”voldsom hjertebank”».

Kristiansand tingrett skriver i dommen at tiltalte «følte at alle var mot ham og at alle ville ta ham – ”det hele ballet på seg” og han følte seg utrygg. Da han kom i retten forstod han heller ikke helt hva det var dommerfullmektigen sa, og det ble ”veldig galt i hodet hans”. Han bestred ikke å ha forholdt seg som beskrevet i tiltalebeslutningen, men kunne ikke huske hva han hadde sagt. Etter tiltaltes oppfatning skyldtes hans sinne – foruten sykdommen – mangel på søvn og at han ikke hadde ”klarnet tankene”. Han forklarte at det var mange måneder siden forrige gang han var så sint».

Aktor, politiadvokat Håvard Ryengen, mente at 30 dagers fengsel var passende straff. Retten fastsatte straffen til 24 dager og 2000 kroner i saksomkostninger.

Straffeutmålingen

Om straffeutmålingen har retten lagt vekt på at frolendingen er straffedømt 14 ganger i perioden fra 1989 til 2005. Retten skriver at «ved staffeutmålingen tillegges de tidligere dommene noe vekt i skjerpende retning. Befatningen med narkotika gjelder det farlige og vanedannende stoffet amfetamin, og særlig hensett til mengden det dreide seg om var det en del spredningsfare.

Forulempingen av dommerfullmektigen ligger nær opp mot en trussellignende situasjon, og medførte at rettsmøtet måtte avbrytes. Tiltaltes opptreden var fullstendig uakseptabel».