KRISITANSAND/OSLO: Statens tilbud 1,1 milliard lavere enn bøndenes krav, dette er ikke Birte Usland fornøyd med.

— Vi ble veldig skuffet. Forslaget de har kommet med er rett og slett provoserende, sier Usland.

I forslaget fra bøndene ønsker de en lønnsutgjevning i kroner. Dette har de ikke blitt hørt på.

— Vi hadde to punkt vi var opptatt av, disse var begge i henhold til «Soria Moria» avtalen. Vi ville ha like høy lønnsøke i kroner som andre, og et lavinntektstillegg på 10 000 kroner i året, dette ble vi ikke hørt på, sier Usland.

Før hun fortsetter:

— I stede fikk vi lik øke i prosent, men dette gjør lønnsgapet bare større. Det er direkte frekt, sier hun.

Usikker på om det blir godtatt

Usland trekker også frem at det ikke er bestemt om forslaget blir godtatt.

— Dette er noe som må tenkes igjennom. Men om det ikke blir godtatt har vi i en plan, forteller hun.

Hva er planene da?

— Nei det kan vi ikke avsløre nå, men det skal vertfall bli gitt klar beskjed om hva vi mener, forteller en hemmelighetsfull Usland.

Investering

Usland reagerer også på at politikerne ikke legger til rette for ny etablering og fornying av gårdsbruk.

— Dette forslaget mangler mulighet for investering, inntektsgrunnlaget gjør det veldig vanskelig for bøndene å tenke på utviding. Samtidig vegrer mange seg for å etablere gardsbruk. Det står folk i kø og vil investere om lønnsutsiktene bedrer seg, sier Usland.

Samtidig påpeker hun viktighetene i å beskytte kulturen.

— Landbruket er viktig for Agder. Vi har hatt en undersøkelse som viser at det er i Agder det er størst ufordring. Det er viktig å holde liv i bygdene, for å verne kulturene og språket, avslutter Usland.

Mye lavere enn ventet

Staten tilbyr bøndene en jordbruksavtale med en økonomisk ramme på 750 millioner kroner, 1,1 milliard kroner mindre enn det bøndene krever. Tilbudet prioriterer distriktsjordbruket, melk, storfe og kjøtt.

Staten foreslår å øke bevilgningene over statsbudsjettet med 330 millioner kroner i 2011 og målprisen med 280 millioner kroner fra 1. juli. Målprisen er den prisen bonden får for sine produkter.

For øvrig finansieres statens tilbud ved 60 millioner kroner overført fra 2009 og 80 millioner kroner i økt verdi av jordbruksfradraget.

Ifølge staten gir rammen grunnlag for en inntektsvekst på 3,4 prosent i 2011, noe som er om lag det samme som andre grupper får i årets lønnsoppgjør. Staten viser til at jordbruket har hatt en klart større inntektsvekst de siste årene enn det som ble lagt til grunn i fjor.

Statens forhandlingsleder, ekspedisjonssjef Leif Forsell, sier at prisendringene for forbrukerne vil bli på under 0,5 prosent.

– Statens tilbud først og fremst godt balansert, og det inneholder veldig klare prioriteringer, sier han.