KRISTIANSAND: — Beklagelig, sier Henriksen.

15. juli 2010 opplevde Hans Even Henriksen at hans kamerat Levi Sørensen ble skutt og drept i rommet de sov i. Straks etterpå ble Henriksen forsøkt drept med to knivstikk før han klarte å rømme. Han fikk 100.000 kroner i oppreisningserstatning.

Hans bistandsadvokat Brynjar Meling skulle anke denne avgjørelsen. Men anken ble aldri sendt. Derfor avviste Agder lagmannsrett saken.

— Jeg er naturligvis skuffet over avgjørelsen, og jeg synes det er beklagelig hvis det er begått formelle feil i saksbehandlingen som jeg uforskyldt er rammet av, sier Henriksen til Fædrelandsvennen.

Advokat Meling er på ferie i utlandet. Han er bedt om en kommentar til saken, men har ikke besvart Fædrelandsvennens henvendelse.

Ville anke erstatningen

Da Kristiansand tingrett i fjor høst behandlet straffesaken etter drapet på Sørensen og drapsforsøket på Henriksen, fikk den unge kristiansanderen en oppreisningserstatning på 100.000 kroner. Både han og advokaten hans mente det var alt for lite. Derfor skulle advokaten anke avgjørelsen til lagmannsretten innen tidsfristen, som gikk ut 2. oktober.

ÅSTEDET: i Andre etasje på dette huset på Lund ble Hans Even Henriksen forsøkt drept med to knivstikk før han klarte å rømme. Foto: Schr der, Tor Erik

Tingretten fikk aldri noen anke fra advokat Meling. Anken var også, ifølge Meling, sendt tre andre kopiadressater. Heller ikke disse har fått anken.I lagmannsretten ble det opplyst at Meling mente anken må ha kommet bort i posten, eller at det var svikt på advokat Melings kontor på grunn av sykdom.

Usannsynlig

"For lagmannsretten fremstår det som usannsynlig at alle eksemplarene skulle ha kommet bort i posten. Lagmannsretten legger etter dette til grunn at det ikke ble sendt noen anke fra advokat Melings kontor 6. september 2011".

De tre dommerne i lagmannsretten konstaterer at advokat Meling skrev brev til Kristiansand tingrett om anken 18. november i fjor, og advokaten stilte seg da uforstående til at anken ikke var mottatt. I dette brevet ble det vist til at anken var vedlagt brevet, men vedlegget manglet.

På dette tidspunkt ba advokaten om såkalt oppfriskning for fristoversittelse. Det betyr at han ba om fornyet behandling, selv om anken likevel var sendt inn for sent. 24. november kommer det et nytt brev fra Meling hvor anken er vedlagt uten underskrift.

"Dersom anken allerede var sendt 18. november, fremstår det som underlig å sende den inn på nytt 24. november. Lagmannsretten vurderer det som mer sannsynlig at anken først ble sendt tingretten 24. november samtidig med begjæringen om oppfriskning for fristoversettelse".

Krevde ny sak

Da lagmannsretten behandlet saken krevde advokat Geir Jøsendal, som da representerte Henriksen, at erstatningsspørsmålet måtte fremmes på nytt fordi Henriksen aldri formelt hadde fått forkynt domsresultatet. Lagmannsretten viser til at formell forkynnelse ikke er påkrevd overfor fornærmede i en straffesak, og at Meling fikk dommen samme dag den ble avsagt.

Agder lagmannsrett har avvist å behandle spørsmålet om erstatningen til Henriksen først og fremst fordi anken ikke kom før etter tidsfristen, og at kravet om såkalt oppfriskning kom seks uker etter fristen.