— Jeg vet at sykehusmodellen jeg foreslår kanskje ikke er økonomisk bærekraftig, sier direktøren til styret i Sørlandet sykehus dagen før Utviklingsplan 2030 skal behandles i sykehusstyret.

Dermed bryter han et av de viktigste prinsippene som skulle legges til grunn for planen, slik styret formulerte det i mandatet, nemlig økonomi.

Men Olsen mener vedtaket styret i Sørlandet sykehus trolig gjør torsdag, gir ham fleksibilitet nok til å kunne gå inn for andre løsninger senere i prosessen.

Stiller spørsmål om økonomien

I en fersk rapport fra konsulentselskapet Terramar, som har kvalitetssikret Utviklingsplanen, stilles det spørsmål ved om det er riktig å anbefale en modell med ett hovedsykehus og to nærsykehus når Utviklingsplanen sår tvil om denne modellen er økonomisk bærekraftig. Det forstår Olsen:

— Det er et berettiget spørsmål, men her må det foretas avveininger både på muligheten for rekruttering og beredskap ved sykehusene i Flekkefjord og Arendal, sier direktøren til Fædrelandsvennen.

Så selv om styret vedtar ett hovedsykehus og to nærsykehus, så vil dette gå trinnvis. Og Olsen mener at over år kan ting forandre seg så mye at kursen må endres igjen.

Garanterer for akuttkirurgi og fødeavdeling

— Den medisinsk tekniske utviklingen kan føre til endringer i behandlingstilbud, og befolkningens behov kan endre seg. Da må vi ha fleksibilitet til å justere oss etter det, sier Olsen.

Han garanterer imidlertid at Arendal skal få beholde både akuttkirurgien og fødeavdeling i overskuelig framtid. Denne garantien kommer etter at han møtte brukerutvalget onsdag hvor det ble uttrykt engstelse for at de skulle miste både føde og akuttkirurgisk tilbud.

Og det viktigste for Olsen er uansett å få et vedtak i sykehusstyret torsdag, for å sikre at han kan få lån av Helse Sør Øst til å bygge et nytt bygg for psykiatrien til 750 millioner kroner i Kristiansand.