Cand. scient./Senior Scientist Harald Sveier disputerer tirsdag 8. juni 2004 for dr. philos graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «The physical qualities and composition of dietary protein; effects on incorporation and growth in Atlantic salmon (Salmo salar L.)». Arbeidet tar for seg hvordan laksen utnytter fôrets proteindel når det foreligger på ulike former. Det meste av proteinet taes opp over tarm i form av frie aminosyrer og små peptider. Opptakshastigheten er avhenging av hvilken form proteinet foreligger på. For at fôrproteinet skal kunne utnyttes effektivt i oppbygging av muskulatur og vekst må alle de ulike aminosyrene fôret inneholder foreligge i muskelcellene til rett tid og i rett mengde. Avhandlingen viser at ulike proteinkilder har ulik fordøyelseshastighet og følgelig kan utnyttes ulikt i vekstprosessen. Begreper som proteinets løselighet og biologiske verdi står sentralt. Sveier har videre vist i sitt arbeid at ved å påvirke aktiviteten til fordøyelsesenzymene i magetarm systemet kan en påvirke laksens utnyttelse av fôret til dels betydelig. Deler av resultatene er patentert. Avhandlingen inkluderer 6 arbeider som er gjennomført ved EWOS Innovation AS i samarbeid med Nasjonalt Institutt for Ernærings og Sjømatforskning (NIFES) i Bergen. Arbeidet belyser hvordan den fysiske kvaliteten og sammensetning av fôrets proteindel påvirker laksens utnyttelse av dette til vekst. Harald Sveier er født i 1961 og er oppvokst i Kristiansand. Han tok Cand. scient graden ved Universitetet i Bergen, Zoologisk Laboratorium høsten 1986. Han har siden jobbet fire år som biolog og daglig leder ved to settefiskanlegg samt vært lektor ved Fusa videregående skole. Siden 1992 har han jobbet som forsker ved EWOS Innovation AS i Dirdal, Rogaland.