— Man må bli flinkere til å skjønne at verden ikke går under, selv om man ikke alltid presterer på topp, sier forsker ved Abup (Avdeling for barn og unges psykiske helse), Kristine Hasund.

Sammen med overlege og forsker Indra Simhan var hun til stede blant publikum under årets første Nesten Helg på Kick onsdag kveld.

Med temaet Så flink du er. En samtale om livsstil, kropp og identitet , var det prestasjonskulturen som sto på agendaen denne kvelden.

Vanskelig balansegang

— Jeg mener egentlig det blir litt feil å angripe prestasjonspresset alene. Har man ambisjoner, så vil man jo prestere. Det er noe vi har i oss. Det er mer komplekst enn som så, sier Hasund.

— Og så har vi egentlig ikke en så tydelig prestasjonskultur i Norge enda, jeg vil heller si at den norske likhetskulturen også er med å skape disse problemene, fortsetter hun.Hun mener debatten om de flinke unge er viktig.

— Jeg tror mye av løsningen kan ligge i å vise kjærlighet for å gjøre de unge mer trygge på seg selv, sier hun.

Indra Simhan er enig.

— Man må finne en balanse mellom sine egne krav, og det å tåle at en ikke alltid gjør det bra. Det er kanskje vanskelig, men det kan man lære med riktig tankegang, sier Simhan.

Må lære gode verdier

I onsdagens panel satt Karen Kristine Blågestad, kulturredaktør i Fædrelandsvennen, Arild Jørgensen, Sprek-trener og Ina Marie Brekke, tidligere bruker av Abup, nå skuespiller. De hadde alle forskjellige innfallsvinkler og erfaringer med flinkhetskulturen som virker å vokse fram.

— Det er vi voksne som har ansvaret å formidle verdier til de unge. Alt handler ikke om å ha spisse albuer og å være tøff, men det overskygger ofte mye annet, sa Blågestad fra scenen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook

Arild Jørgensen trakk også fram at en må se hver enkelt på et annet nivå enn bare prestasjoner.

— Barna må merke at de blir godt likt, uansett hvordan de presterer. Det gjelder både på skolen, i idrett og andre aktiviteter, sa Jørgensen.

Mer åpenhet

Talkshowvert og psykolog Karl Erik Karlsen har ikke noe tydelig svar på hva som er løsningen på det økende presset.

Han peker likevel på at åpenhet alltid er et godt verktøy.

— Og jeg tror nok at Nesten Helg kan ha bidratt til mer åpenhet rundt psykisk helse. Psykisk helse angår oss alle, og det er viktig at vi kan snakke om det som er vanskelig, sier han.

I debatten trakk Ina Maria Brekke fram sosiale medier som en forsterkende faktor for dårlig selvbilde. Karlsen ser at kulturen og trendene som blir beskrevet i debatten er økende.

— De unge bruker mye tid på å være pen, kul og flink. Og med sosiale medier kan man se hva alle andre gjør eller oppnår. Da er det viktig at man er bevisst på hva som er viktig for deg person, i stedet for å la presset påvirke, sier han.