Restauranten ligger på Fiskebrygga i Kristiansand. Restauranten ligger på Fiskebrygga i Kristiansand. Foto: Jacob J. Buchard

Restau­rant måtte koro­nastenge på minuttet: – Dette er uansvarlig oppførsel fra gjestenes side

Restauranten Pieder Ro i Kristiansand måtte lørdag stenge på minuttet etter at gjester har smittet en ansatt med korona. Daglig leder vurderer å anmelde gjestene.

KRISTIANSAND: – Jeg er helt matt, sa daglig leder Rune Egedal til Fædrelandsvennen i 17.30-tiden lørdag ettermiddag.

Da hadde han akkurat fått beskjed om at restauranten på Fiskebrygga må stenge i 10 dager, og alle de ansatte må i karantene.

– To gjester som var hos oss mandag denne uka hadde korona. En av våre ansatte ble smittet. Alle gjester som har vært hos oss 16., 18. og 19. juni må teste seg nå, sier Egedal.

Så mange som 500 personer kan ha vært innom restauranten disse dagene, opplyser Egedal.

Ventekarantene i sju dager

Smittevernansvarlig i Kristiansand, kommuneoverlege Viggo Lütcherath, sier til Fædrelandsvennen at alle gjester som var innom restauranten disse dagene, må i karantene i minimum sju dager.

– En servitør er bekreftet smittet, og en annen gjest er også smittet denne uka, sier Lütcherath.

Han ber gjester som var på Pieder Ro mandag 14. juni fra kl 16.00 til kl 18.00 om å gå umiddelbart i karantene.

I tillegg må alle som besøkte restauranten på disse tidspunktene gå i karantene:

* Onsdag 16.06 fra kl 16.00 til kl 24.00

* Fredag 18.06 fra kl 15.30 til kl 00.45

* Lørdag 19.06 fra kl 11.00 til kl 15.00

Dette skyldes at en restaurantansatt som testet positivt har vært på jobb mens vedkommende var smitteførende disse dagene.

– Vi ber alle som har vært på restauranten innfor disse tidspunktene om å gå i smittekarantene, bestille time til test på koronasenterets nettside, og teste seg, sier Lütcherath.

Vekter Fredrik Hagen (t.v) og daglig leder Rune Egedal hos Pieder Ro fortviler over at de må stenge igjen. Bildet er tatt tidligere i vår. Foto: Hilde Wøhni Joakimsen / arkivfoto

Lørdag kveld klokka 23.00 sier Lütcherath:

– Smittesporerteamet jobber for fullt, vi håper å ha resultatene klare søndag formiddag.

Daglig leder Rune Egedal sier at han tror de smittede gjestene skulle vært i ventekarantene etter å ha testet seg, men at de likevel valgte å besøke restauranten.

– Jeg er skuffet over at gjester som er syke går på restaurant. Vi stusset over at de satt med munnbind, og skjønner nå at det var en årsak til det. Jeg synes faktisk at dette er uansvarlig oppførsel fra gjestenes side, sier Egedal.

Vurderer anmeldelse

Gjestene hadde tatt koronatest mandag.

– De har kanskje tenkt at testen var negativ og likevel valgt å gå ut, selv om de skulle være i ventekarantene. Og så fikk de svar tirsdag om at testen var positiv. Vi ble oppringt av smittesporingen i kommunen tirsdag formiddag, sier Egedal.

– Om jeg får bekreftet at dette stemmer at de valgte å droppe ventekarantene, så anmelder jeg. Dette koster for oss på Pieder Ro, sier han.

– Tenk som vi har jobbet for å stable oss på beina igjen i denne vanskelige tiden, og så kommer gjestene og smitter oss. Nå må folk tenke på konsekvensene av sine handlinger, sier Egeland.

Lørdag ettermiddag la restauranten ut beskjed om stengingen på deres Facebook-sider, hvor de beklaget sterkt.

«Vår ansatt fikk ikke symptomer før i dag og har jobbet hele denne uka. Utrolig kjedelig at dette skjer når vi følger alle smitteverntiltak og har alltid vært veldig nøye med det. Nå ser vi hvor fort ting kan skje», skriver restauranten.

Raste mot politikere

Restauranten måtte stenge alkoholsalget i slutten av mai da det ble innført nye lokale forskrifter i Kristiansand på grunn av høyt smittetrykk.

Da mente Egedal at restaurantbransjen hadde kontroll, og at smitten skjedde på hjemmefester. Han mente at politikerne bommet grovt da de på kort varsel innførte blant annet skjenkestopp for restauranter, kafeer, barer og hoteller.

– De er livredde for å krenke folk, og så går det ut over bransjen. Det sosiale skal være oppe å gå, men så tar de alkoholen. Hvor er logikken? De begynner i feil ende, sa Egedal til Fædrelandsvennen fredag 28. mai.

Restauranten kunne servere alkohol igjen fra fredag for litt over en uke siden.

Natt til fredag denne uka åpnet Kristiansand kommune ytterligere opp, og for tiden gjelder en lokal koronaforskrift som innebærer at serveringssteder med skjenkebevilling ikke skal slippe inn gjester etter midnatt, det er ikke lov å konsumere alkohol på serveringsstedet etter klokka 00.30, og at serveringsstedet må registrere kontaktopplysninger til gjestene før servering.

Sent lørdag kveld sier Egedal:

– Vi har fått mange tilbakemeldinger på at vi ikke tok servitøren ut av drift allerede tirsdag. Det er viktig for oss å si at dette var ikke denne servitørens bord. Han som hadde ansvar for bordet har testet seg tre ganger denne uka, og alle testene har vært negative. Servitøren som har testet positivt lørdag, hadde bare vondt i hodet - og så ble det konstatert korona, og da må vi stenge, sier Egedal.

Både han og Viggo Lütcherath presiserer at kommunen ikke har stengt restauranten - Pieder Ro stenger fordi de ikke har folk på jobb på grunn av karantene.