KRISTIANSAND: På pressekonferansen opplyste kommunen at det er registrert 72 nye smittetilfeller det siste døgnet. 44 av dem er russ.

Pressekonferansen startet klokka 11.15. Se den i opptak i vinduet over eller les vår oppsummering og livedekning under.

I vårt debattstudio kan du alltid si din mening og stille våre journalister spørsmål.

Vi fulgte pressekonferansen

Kristiansand kommune holdt pressekonferanse om koronasituasjonen.

Tips oss
Kjetil Nygaard

Pressekonferansen er over

Da er sendingen fra Rådhuset slutt.

Kort oppsummert så er dette hovedpunktene:

  • 72 nye smittetilfeller det siste døgnet.

  • 44 av dem er russ. Utbruddet blant russen ble kategorisert som det største utbruddet i Agder siden pandemien startet.

  • Russen har innstilt all aktivitet i ei uke.

  • Formannskapet skal ha ekstraordinært møte fredag, men trolig kommer de ikke til å stramme inn tiltakene tross den høye smitten.

Vi i Fædrelandsvennen følger selvsagt situasjonen tett både i dag og de kommende dagene og ukene. Husk at du alltid kan si din mening eller spørre våre journalister i vårt debattstudio om korona.

Kjetil Nygaard

Om ungdom som er lei

Reporter Jim Rune Bjorvand sier til ordføreren at ungdommen er lei av dette nå.

- Hvor lenge må de belage seg på å bli hjemme?

- Jeg skjønner ungdommen, men er redd for å være altfor forståelsesfull også. Ungdommen beveger seg mer ute, og de må også være med på å ta denne jobben. Så har vi stort sett operert med to ukers perioder med tiltakene, og det fortsetter vi nok med.

- Tar vi bort russen så er vi likevel på samme nivå som for et par uker siden. Smitten må ned. Vær enda mer forsiktig, tenk på hvordan du kan unngå å bidra til smittespredning. Vent til smitten er lavere, sier Skisland som en siste oppfordring.

Kjetil Nygaard

Orienteringsmøte i formannskapet

Ordføreren får spørsmål fra Fædrelandsvennens Jim Rune Bjorvand om morgendagens møte i formannskapet.

- Jeg antar at det primært blir et orienteringsmøte hvor vi får status. I går valgte vi stort sett å bare forlenge de tiltakene vi allerede har.

- Kan de bli enda strengere?

- De kan det, men det blir nok ikke resultatet i morgen. Vi må avvente og se resultatet at de tiltakene vi allerede har, sier Skisland.

- Burde man gjort noe annerledes på 17. mai?

- Vi vil nok aldri få noe godt svar på om fyrverkeriet gjorde at det ble flere folk i byen. Men det må vi bare ta lærdom av, i så fall. 17. mai-komitéen hadde et evalueringsmøte i går og vil ta det med seg i den videre evalueringen, svarer Skisland.

Kjetil Nygaard

Setter inn ressurser på smittesporing

- Dette er betydelig høyere enn vi noengang har hatt. Med høy sannsynlighet vil vi få høye smittetall de neste dagene. Vi var heldigvis tidlig i gang med å teste russen, og vil trolig ha testet alle i løpet av denne uka, sier ordfører Skisland.

- Men i tillegg så er det et ganske høyt tall på smittede utenom russen. Vi har ligget nå på rundt 20 nye smittetilfeller ellers de siste ukene, og det er for høyt, sier han.

- Nå er det mange som skal følges opp, så vi kjører inn det vi kan av ressurser på smittesporing, sier Skisland.

Kjetil Nygaard

- Stå sammen

Fylkesdirektøren for utdanning får spørsmål om hva han synes om at det skal ha blitt delt navn på hvem som er smittet i sosiale medier blant de unge.

- Nå er tida for å ta vare på hverandre og støtte hverandre. Jeg vil fraråde at man forsøker å finne ut navn på hvem som er smittet, og heller stå sammen, sier Hauge.

Kjetil Nygaard

- Det største utbruddet i Agder noensinne

Arly Hauge omtaler utbruddet blant russen som det største koronautbruddet som har vært i Agder gjennom pandemien.

Han opplyser også at alle skriftlige eksamener er avlyst, mens de muntlige kommer litt senere.

- Vi håper å ha kontroll på situasjonen før det, sier Hauge.

Han ber alle hjem som har en russ i hus være ekstra oppmerksomme på symptomer.

Kjetil Nygaard

Håper å slippe strengere tiltak

- Vi har tiltak som er begrenset til hva vi gjør hjemme, og så gjør vi spesielle tiltak mot russen. Så håper vi at vi slipper å måtte gjøre enda mer inngripende tiltak. Men hvis vi ikke klarer å få bukt med situasjonen, må vi vurdere andre tiltak. Det er jo da mer omfattende nedstenging. Jeg håper vi ikke kommer i den situasjonen, sier Vik.

- Kan det bli ny nedstenging?

- Jeg kan ikke utelukke noenting. Vi kommer til å følge situasjonen tett, svarer han.

Kjetil Nygaard

Ikke bare russesmitte

- Disse smitteklyngene rundtforbi har vi fortsatt. Det er ikke bare hos russen. Men det aller største fokuset vårt er å få oversikt over situasjonen knyttet til russen, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik til Fædrelandsvennens reporter.

Kjetil Nygaard

Pressekonferansen over

Nå er pressekonferansen over. Fædrelandsvennen fortsetter med enkeltintervjuer med de involverte.

Kjetil Nygaard

Innfører trolig ikke strengere tiltak

- Det blir sannsynligvis ikke noen endringer i smitteverntiltakene foreløpig, men det blir et møte i formannskapet i morgen klokka 12.00 hvor vi får en status på situasjonen. Men nå målretter vi tiltak mot russen og miljøet rundt russen, så vi ikke må gå videre og stenge ned store deler av kommunen. Det er det ingen som ønsker, for det blir dramatisk, sier Skisland.

Kjetil Nygaard

Skisland ber folk følge reglene og bruke munnbind

- Vi ser at folk begynner å telle litt, og tenker at hopper vi over hekken og ut i gata så kan vi samles litt flere. Det er ikke slik vi skal ha det nå. Jeg registrerer også at munnbind-bruken er blitt mindre i offentlig transport og butikker. Munnbind skal brukes der hvor man ikke kan holde meteren, sier Skisland.

Kjetil Nygaard

- Nå er det alvor

Ordfører Jan Oddvar Skisland tar ordet:

- Vi har nå det høyeste døgntallet vi har hatt noengang, og må forvente noen dager med svært høye smittetall framover. Nå er det alvor for hele kristiansandsregionen. Dette er mer krevende enn noe vi har v'rt borti tidligere i pandemien, sier han.

Kjetil Nygaard

Russen har ikke vært på skolen

Hauge opplyser at VG3-elevene, altså russen, i all hovedsak ikke har vært på skolen denne uka. Det ble gjort som et forebyggende tiltak etter 17. mai.

Kjetil Nygaard

Russen pauser all aktivitet

Fylkesdirektør Arly Hauge i Agder fylkeskommune har nå ordet.

- I dag har vi hatt et møte med alle russepresidentene. Russen tar ansvar. De pauser alle aktiviteter i ei uke, så skal vi ha et nytt møte førstkommende tirsdag. Dette er helt nødvendig hvis det skal være mulig for dem å ha en russefeiring seinere også, sier Hauge, som ber russen være i ro.

- Bli hjemme, og unngå å blande kohorter. Alle de videregående skoler er satt på rødt nivå, opplyser han.

Kjetil Nygaard

Forventer høye smittetall de neste dagene

- Tallene er høyere enn vi har hatt noengang tidligere i pandemien. Det er et stort arbeid som pågår med å kontakte nærkontakter. Mange blir ringt, mens noen får sms, sier kommuneoverlege Vik.

Kjetil Nygaard

72 nye smittetilfeller

Kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik starter med å snakke om smitten blant russen.

- Nå kommer dagens tall. Per i dag klokka 11 er tallet på antall nye smittede 72 personer. Av disse er 44 russ, og fire av den nærkontakter av russen, sier Vik.

Den gamle rekorden på ett døgn var på 38 tilfeller i Kristiansand kommune.

- Det er en voldsom vekst etter 17. mai. Mye er knyttet til russen, men det er også andre klynger som er smittet, sier Vik.

Kjetil Nygaard

Pressekonferansen starter straks

Direktesendingen nærmer seg. Bilder fra rådhuset viser at både ordføreren, kommunedirektøren og kommuneoverlegen er tilstede. De går alle med sorte munnbind.

Kjetil Nygaard

Varsler høyt smittetall på pressekonferansen

Fædrelandsvennen har fått opplyst at tallet over antall smittede siste døgn ikke vil bli offentliggjort før pressekonferansen, som altså starter klokka 11.15.

I går kveld opplyste ordføreren at de hadde fått melding om over 40 smittede bare siden klokka tolv samme dag.

Dermed tyder alt på at det settes en ny, dyster døgnrekord på antall smittede det siste døgnet. Fra før av er det 38 smittede fredag 26. februar som er det høyeste smittetallet som Kristiansand kommune har meldt på ett døgn.