Kristiansand havn så seg nødt til å rydde opp i søppelet som hadde blitt skylt på vann. Nå jobber Fylkesmann med å finne ut hvem som har skylden. Foto: Steffen Stenersen
Leder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Naturvernforbundet Kristiansand mener noen har funnet en enkel løsning ved å dumpe plast i vannet. Foto: Steffen Stenersen
Slik så det ut på ved containerhavna i Kristiansand onsdag. Gule plaststrimler lå langs hele havna. Foto: Steffen Stenersen
Kristiansand havn så seg nødt til å rydde opp i søppelet som hadde blitt skylt på vann. Foto: Steffen Stenersen

— Dette er sannsynligvis miljøkriminalitet. Her er det nok noen som har sett en enkel og grei løsning, ved å dumpe dette i sjøen, sier leder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Naturvernforbundet Kristiansand.

Hun er ikke nådig over det hun ser i Lagmannsholmen i Kristiansand onsdag ettermiddag. Langs med sjøkanten ligger det gule plaststrimler i større og mindre bunter. Det ser ikke veldig trivelig ut, og det er mange av dem.

- Skjødesløshet og uforsiktighet

— Vi må begynne å innse at sjøen ikke er en søppelfylling, sier hun, og plukker opp noen av bitene og beskriver hvordan et dyr eller en fisk vil kunne bli kvelt eller sulte i hjel av å spise slike.

Leder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Naturvernforbundet Kristiansand mener noen har funnet en enkel løsning ved å dumpe plast i vannet. Foto: Steffen Stenersen

Hennes fylkesleder i Vest-Agder Naturvernforbund er heller ikke fornøyd med det han ser.— Det vitner om uforsiktighet og skjødesløshet fra tiltakshaver. Dette kan være veldig skadelig for et geologisk mangfold, og vi regner med det vil bli satt i gang opprydning av de som er ansvarlig, sier Peder Johan Pedersen, fylkesleder i Naturvernforbundet.

Tipset om forsøplingen kom fra Nina Hove. Hun var ute og gikk langs strandkanten på Randøya, da hun oppdaget de gule plaststrimlene som lå i langs skjærgården. Videre fant hun dem på Stokken og på Bragdøya.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook

— Det er en stor miljøtrussel. De brytes ikke ned i havet, dyr og fisk kan dø om de spiser plast, og samtidig ser det utrolig stygt ut i skjærgården, sier Hove, noe som bifalles fra Naturvernforbundet.

Fylkesmannen koblet inn

— Jeg vet ikke hvordan de har tenkt å rydde dette opp, men det må stoppes, sier hun.

Dermed tok hun kontakt med Naturvernforbundet og Fylkesmannen. Sistnevnte er nå koblet inn i saken, og sier de vil etterforske hvem som står bak, og la vedkommende gjøre opp for seg.— Vi har fått en melding om en forsøplingssak, og vi anser dette som ulovlig forsøpling og ulovlig forurensning. Sånn skal det ikke være, og her må det ha skjedd en glipp, sier Thore Egeland, sjefingeniør hos Fylkesmannen i Vest-Agder, som fikk høre om saken onsdag morgen.

Egeland kunne ikke onsdag formiddag si hvem som sto bak forsøplingen eller hva som kan bli størrelsen på en eventuell bot.

Det kan bli konsekvensen, sammen med opprydning og forsikring om at dette ikke vil skje igjen.

- Forurenseren har ansvaret

— Forurenseren er ansvarlig, og her bør det settes i gang tiltak fort som svint, sier Egeland til Fædrelandsvennen.

Slik så det ut på ved containerhavna i Kristiansand onsdag. Gule plaststrimler lå langs hele havna. Foto: Steffen Stenersen

Heller ikke i Kristiansand havn liker de det de ser, og vil nå starte med å fjerne det verste rotet.— Slik kan vi ikke ha det. Vi kommer til å ta tak og rydde opp det groveste her i havna. Men finner vi ut hvem som står bak, vil vedkommende få regningen. Forurenseren har ansvaret, sier driftsleder Thomas Granfeldt i Kristiansand havn, som ikke vil spekulere i miljøkriminalitet, og forsikrer om at Kristiansand havn har ingen skyld i forsøplingen.

Nikkelverket undersøker seg selv

Glencore Nikkelverk undersøker nå om forsøplingen kan komme fra deres deponering på den gamle KMV-tomta.

— Vi må undersøke det. Dette er jo søppel som må ryddes opp i, og hvis det skulle vise seg å komme fra oss må vi få fikset det og sørge for at det ikke skjer igjen, sier administrerende direktør, Øivind Stenstad, i Glencore.

Kristiansand havn så seg nødt til å rydde opp i søppelet som hadde blitt skylt på vann. Foto: Steffen Stenersen

— Kan de gule plastbitene stamme fra dere?- Det er det vi må undersøke. Vi snakker med entreprenøren, som jobber med saken akkurat nå, sier Stenstad.

Gjort tiltak

Onsdag kveld melder Øivind Stenstad at de fortsatt undersøker om det stammer fra dem.

— Dersom det kommer fra oss så er det kabler som er brukt i forbindelse med sprengningsarbeid, sier Stenstad.

Glencore Nikkelverk har imidlertid igangsatt et midlertidig tiltak.

— Det er personer som går over og ser om det er sprengningskabler i steinene. I tillegg har vi midlertidig stoppet sjøtransporten med steinene til Lagmansholmen, sier Stenstad.