I dette undersøkelsesrommet er det ikke teknisk utstyr nok, likevel har flere kvinner vært tvunget til å føde her siste året, fordi det er for få fødestuer, forteller enhetsleder Christine Hoyer Sørensen. Foto: Torstein Øen
I dette undersøkelsesrommet er det ikke teknisk utstyr nok, likevel har flere kvinner vært tvunget til å føde her siste året, fordi det er for få fødestuer, forteller enhetsleder Christine Hoyer Sørensen. Foto: Torstein Øen

— Når det regner kraftig, må vi sette ut bøtter både på vaktrommet og venterommet. Da renner regnet inn fordi taket er for dårlig, sier enhetsleder Christine Hoyer Sørensen ved fødeavdelingen i Kristiansand.

Her kommer regnvannet fra taket inn i fødeavdelingen. Foto: Torstein Øen

I ett år har lekkasjen pågått. Sykehusets tekniske avdeling har forgjeves prøvd å stoppe det, men problemet er rett og slett bygget i seg selv, og det flate taket. På vegger har regnvannet rent bak strietapeten og skapt bobler.

Utdatert

I Strategiplan 2015-17 og Utviklingsplan 2030 beskrives store problemer både for fødeavdelingen, barselavdelingen, nyfødt intensiv avdelingen, akuttmottaket og intensivavdelingen. Nødstrømsanlegget er for dårlig og tekniske anlegg som ventilasjonssystemet er utdatert.

— Det er rene bakerovnen med opp til 30 grader på fødeavdelingen om sommeren. Vi må ha alle vinduer på vidt gap. Og da kan det komme fugler inn på fødeavdelingen, sier Hoyer Sørensen.

I tillegg mangler hun minst to fødestuer, og de hun har er for små etter dagens krav. I perioder med mange fødsler har kvinner måttet nedkomme på undersøkelsesrommet eller mottaksrommet. Bare i løpet av det siste året har det skjedd opp til 10 ganger, i følge Hoyer Sørensen.

Les mer:

Teknisk utstyr

Verken i undersøkelsesrommet eller mottaksrommet fins nødvendig medisinsk teknisk utstyr til å overvåke fødselen eller gripe inn hvis noe galt skjer. Ved flere anledninger har de ansatte måttet trille ut kvinner som har født fra fødestuen før de burde, for å få plass til en annen kvinne fra undersøkelsesrommet som skal føde.

På barselavdelingen er det for små rom. Kvinner som har født tvillinger, alvorlig syke barn og for-tidlig fødsler får alltid enerom.

Men kvinner som har gjennomgått vanskelige fødsler, keisersnitt og kvinner som er veldig slitne av fødselen samt kvinner som er syke, blir ofte plassert på dobbeltrom.

Dramatiske fødsler

— Disse kvinnene har vært gjennom dramatiske fødsler og burde fått enerom og hvile, samt bedre tilknytning til barnet, sier enhetsleder Ann-Kristin Rustad Berget på barselavdelingen. Og når to kvinner ligger på samme rom, er det bortimot umulig å ivareta taushetsplikten.

I mange år har barselavdelingen meldt om behov for oppussing. Maling skaller av på veggene og Rustad Berget sier at avdelingen strever for å opprettholde god hygiene, ikke minst i dusjene som kvinner ofte må dele.

Skrikende plassmangel

På nyfødtintensiv-avdeling er det både skrikende plassmangel og for små rom. Her kommer for tidlig fødte og andre nyfødte med alvorlige komplikasjoner som trenger kontinuerlig oppfølging. Kapasiteten på akuttmottaket og den ordinære intensivavdelingen er også sprengt.

Sykehuset har sjekket om ombygging og oppussing er et alternativ. Det er det ikke. Eneste løsning synes å være å rive dagens akuttmottak og kvinneklinikken og bygge et helt nytt bygg, et akuttbygg.

Økonomidirektør Per Qvarnstrøm opplyser til Fædrelandsvennen at foreløpige beregninger tyder på at det vil koste rundt en milliard kroner, altså tusen millioner kroner, . Minst. Det er nedsatt arbeidsgrupper og målet er å få til byggestart i 2018.