— Per i dag regner jeg med at vi er på nett i begynnelsen av juni. Usikkerheten knytter seg til det tekniske og utbyggingen av 170 master. Går vi ikke på nett før sommeren, blir det ikke opplæring før til høsten og start rundt nyttår, sier Bård Austad, som sitter i prosjektgruppen for tekniske løsningene og leder Agder-politiets operasjonssentral.

Ifølge Austad er brann og politi teknisk sett er klare for å ta i bruk nødnettet Tetra. For helse er derimot ikke alt på plass. Når alle etatene er på nett, vil man kunne unngå at etatene ikke får tak i hverandre under nødoppdrag, noe som skal ha skjedd under Lærdal-brannen i helga.

Natt til lørdag brant hovedsentralen i Lærdal ned, og Telenors telenett forsvant.

Vil gi fordeler

— Brannvarslingsnettet mellom kommunene er basert på analog teknologi, og analoge telefonlinjer inn til kommunikasjonsutstyret. Når sentralen er brent opp, er det så enkelt at vi ikke har summetonen i det hele tatt, sa Roy Humlestøl ved 110-sentralen i Sogn og Fjordane til VG søndag.

Det blir ekstra komplisert når både strømforsyning og teletjenester går ned. Men nå ruller vi ut nødnettet

— Det blir ekstra komplisert når både strømforsyning og teletjenester går ned. Men nå ruller vi ut nødnettet, og det ville gitt en mulighet til oppegående telekommunikasjon, sa Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, til Aftenposten søndag.

Spesielt under større hendelser vil Tetra gi etatene fordeler.

Bård Austad er sjef for operasjonssentralen ved Agder politidistrikt og medlem i prosjektgruppen for digitalt nødnett i Agder. Foto: Hallgeir Oftedal (arkivfoto)

Kan følge mannskaperIfølge Bård Austad starter opplæringen i det nye systemet for 450 polititjenestemenn i Agder i mars.

— Vi går ikke over på Tetra før vi vet at det nye systemet er bra nok. For vi kan ikke ha noen hull før alt er på plass av master. Selv om det i oppstarten blir noen huller i dekningen, vil det bli færre enn i dag, sier Austad.

I dag kjører nødetatene sine samband på forskjellige frekvenser, slik at de ikke er på en felles "telefonlinje". I tillegg er de mer utsatt for nedetid og avlytting.

Fordelen med Tetra er høyere oppetid, bedre kvalitet på sambandet, bedre dekning og at alle prater på samme kanal

— Fordelen med Tetra er høyere oppetid, bedre kvalitet på sambandet, bedre dekning og at alle prater på samme kanal. De tekniske løsningene blir også bedre, så vi blant annet ser hvor mannskapene er, forklarer stabssjefen.

Han mener nødnettet blir bedre enn hva nødetatene har i dag.

— Etter hva jeg har forstått skal brann over på Tetra samtidig med oss, mens helse kommer til høsten. For sistnevnte er utfordringen at de skal koble opp ti ganger så mange brukere, blant annet legevakter, legekontorer mv., sier Austad, som ikke tør anslå pris for nødnettet.

Slik ser en av de nye Tetra-radioene ut. Foto: Henning Carr Ekroll

Juni og september— Tidspunktet for når etatene tar i bruk Tetra fastsettes i samråd med etatene selv, sier pressevakt Helene Engen i Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK).

DNK mener dekningen på Agder blir god, og Engen påpeker at utbygnings- og dekningsplan er forankret i møter mellom nødetatene.

— Vi har 800 sluttbrukere i Agder. Målet er å komme på nett i september, sier leder for AMK-sentralen ved Sørlandet sykehus, Ole Kristian Skomdal.

— Målet er at vi går live på Tetra 11. juni, sier Rune Paulsen, avdelingsleder for 110 Agder og regional prosjektleder for nødnett Agder.

Bakgrunn: Dette er historien om Nødnett (Aftenposten.no)