Audun Myhre, som sluttet på dagen som generalsekretær tirsdag i forrige uke, sier han «håper for Sjømannskirken at styrets avgang vil skape ro».

Det var søndag kveld Nora Blaasvær sendte ut en melding som fortalte at «Sjømannskirken har en situasjon hvor hovedstyret anser ikke å ha nødvendig og tilstrekkelig legitimitet for å ivareta styreansvaret. I løpet av valgperioden har en rekke styremedlemmer av ulike grunner trukket seg. Styret har i dag sin tredje styreleder (andre konstituerte). Det er ingen varamedlemmer igjen, alle er rykket inn i styret eller har trukket seg.«

Derfor stiller styret sine plasser til disposisjon og innkaller til ekstraordinær generalforsamling 14. juni.

— Fantastisk organisasjon

— Jeg registrerer at styret som ba meg slutte, nå selv trekker seg på grunn av sin håndtering av saken, sier Myhre, og legger til at han håper nå at alle gode krefter trår til og tar fatt på arbeidet som kan skape vekst og utvikling for en fantastisk organisasjon.

— «Alle gode krefter,» inkluderer det deg?

— Det nye styret som velges i juni må finne en ny generalsekretær som kan lede arbeidet med å sikre Sjømannskirkens gode omdømme.

— Jeg er satt utenfor. Da er det ikke lett for meg å bidra, sier Myhre på spørsmålet om hva han kan bidra med.

- Er det aktuelt for deg å komme tilbake?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det er det nye styret som skal ansette generalsekretær, og jeg vil ikke si noe som påvirker den prosessen.

Lojal

Styret i Sjømannskirken og Myhre hadde en avtale om gjensidig taushetsplikt i forbindelse med Myhres avgang.

- Vil du nå bidra til at den delen av avtalen oppheves slik at dere kan fortelle hva som egentlig skjedde og slik stoppe spekulasjonene?

— Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg forholder meg lojalt til avtalen,

- Visste du at styret trekker seg før det ble offentlig kjent?

— Nå vil jeg at styret og administrasjon skal få fred.

- Ja, men visste du at styret trekker seg før det ble offentlig kjent?

— Nei.

Krevende fase

I sin redegjørelse skriver Nora Blaasvær at «Sjømannskirken står overfor store utfordringer og er inne i en krevende fase hvor det er nødvendig å ivareta organisasjonen og de ansatte. Det er derfor viktig at en fremover får forståelse for og bred tilslutning til de valg som gjøres.«

Sjømannskirken har ordinær generalforsamling i august. Da skal de også feire 150 års jubileum med kongebesøk og festcruise i Bergen.

Nå mener det sittende styret at «valg av nytt styre bør ikke vente til ordinær generalforsamling i august».