Det gikk et sus av overraskelse gjennom forsamlingen som ventet på valgresultatene i Valle i kommunehuset da opptellingen viste at Steinar Kyrvestad og Arbeiderpartiet fikk nær 52 prosent av stemmene. De fleste hadde ventet at striden omkring sentrumsbygget i Valle med kinosal, bibliotek med mer til 37 millioner kroner ville bringe Senterpartiet, Venstre og Høyre i flertall med ordfører Tarald Myrum (Sp) gjenvalgt.

Klokka 00.10 var samtlige stemmer i Valle opptalt. De endelige tallene viser at Arbeiderpartiet har fått 51,8 prosent av stemmene (opp 24,5 prosent fra forrige kommunevalg, mens Senterpartiet bare har fått 28,4 prosent (ned 11,7 prosent fra sist).

— Ble helt skjelven

— Jeg ble helt skjelven jeg, sa Kyrvestad etter at det første, men svært så usikre tallet 52 prosent av stemmene ble presentert. Kyrvestad har tidligere vært ordfører i Valle i de to periodene fra 1999 til 2007. > Vi har vunnet på det arbeidet vi har gjort gjennom fire år i kommunestyre og utvalg.

Men like etterpå fikk forsamlingen opplyst at mange av stemmene ikke var med i opptellingen på grunn av datakrøll. Etter enda en stund kom det fram at Arbeiderpartiet har fått 359 stemmer av 698, drøyt 50 prosent. Men forhåndsstemmene var fortsatt ikke med at Kyrvestad uttalte følgende:

— Uansett har vi gjort et kjempevalg, sa Kyrvestad til Fædrelandsvennen, klar over at skulle det likevel vise seg at partiet hans skulle havne på 49 prosent, så vil de måtte søke samarbeid med et annet parti. Men de endelige tallene viste altså 51,8 prosent til Ap, og dermed er det ingenting som kan hindre at det blir Kyrvestad som blir Valles nye ordfører.

— Vi er ikke så overrasket som dere, sier Kyrvestad.

- I overkant

— Vi føler at vi har seilt i medvind, men 50 prosent er i overkant av det vi ventet oss, legger han til. Han sier de har hatt mange følere ute på bygda. Dessuten har vi hatt en utmerket strateg i lokallagsleder Kim Pedersen, sier han.

— Hva har dere vunnet på?

— Vi har vunnet på det arbeidet vi har gjort gjennom fire år i kommunestyre og utvalg. Enkeltsaker har også betydd noe.

— Som sentrumsbygget i Valle?

— Ja, klart at det har betydd noe.

- Katastrofevalg

— Blir det bygg?

— Vi skal i alle fall ha nytt bibliotek i Valle og ruste opp Storstoga i Valle og Soknehuset på Rysstad. Nå vil vi se framover, bygge framtida og samarbeide bredt. Vi ønsker brede diskusjoner her i kommunen om framtida, sier Kyrvestad.

Ja, dette er et katastrofevalg.

— Ja, dette er et katastrofevalg, sier utslått ordfører Tarald Myrum.

— Vel, vi hadde vi regnet med en «regjeringsslitasje», men at vi kanskje til og med ender under 30 prosent, mot 40 prosent ved forrige valg, hadde vi ikke regnet med, sier Myrum.

— Aksjonsgruppa mot sentrumsbygget har vært helt avgjørende for dette dårlige resultatet, for jeg kan ikke se at vi har gjort så mye galt. Nå må vi se framover. Valle kommune har ikke råd til interne kriger. Jeg vil ha en konstruktiv tilnærming til den nye situasjonen, sier avtroppende ordfører Tarald Myrum.