Føreren av denne Mercedesen kjørte ikke for fort, men fikk 500 kroner i gebyr for å ha glem å ta med seg førerkortet. Foto: Tore André Baardsen
UP var onsdag ettermiddag på plass langs riksvei 9 sør for Evje. Her bruker politibetjent Geir Jondal i UP kikkert for å sjekke bilbelte og mobiltelefonbruk. Foto: Tore André Baardsen

— I løpet av et 3,5 timer skrev vi ut 24 forenklede forelegg for fartsovertredelse på E 39 i Lyngdal, men her på riksvei 9 ser de aller fleste ut til å holde seg i skinnet, sier politibetjent Geir Jondal.

Politioverbetjent Paul Magne Lunde mener at en viktig grunn til at såpass mange ble tatt for å kjøre for fort på europaveien tidligere på onsdagen, var at de der sto i skjul. På riksvei 9 ved gokartbanen i Evje og Hornnes kunne imidlertid møtende biler se stedet der politiet stoppet bilistene, og flere valgte å varsle medtrafikkanter ved å blinke med lysene.

— Vi oppnår i alle fall at bilistene kjører forsiktig oppover dalen, og de kan jo heller ikke være sikre på at det er flere kontroller lengre framme, sier Geir Jondal.

Men om han og kollegene ikke knep så mange fartssyndere på riksvei 9, stoppet de flere for dårlige lys. De som manglet en pære fikk en mangellapp, og må vise bilen på et verksted. Utover det ble det ingenting å betale til statskassen.

En av dem som fikk mangellapp for et en defekt lyspære var Per Qvalben fra Høvåg som var på vei til hytta på Bortelid.

— Stort billigere enn dette kan en vel ikke slippe unna med når en først blir stoppet av politiet. Jeg var også blitt tipset om at det var kontroll her av en kamerat, og kjørte derfor på cruisekontrollen, sier Per Qvalben.

Usikret barn

Fullt så billig slapp ikke en kvinnelig sjåfør som ble stoppet like etterpå. Hun må ut med 2000 kroner for ikke å ha sikret et barn under 15 år, og fikk også to prikker i førerkortet. Til sammenligning ville denne sjåføren «bare» ha fått 1500 kroner i vernegebyr og ingen prikkbelastning, dersom det var hun selv som ikke hadde tatt på seg bilbeltet.

— I tillegg til fart og kontroll av belte og lys, stopper vi biler med tilhengere for å se om lasten er forsvarlig sikret, sier Geir Jondal.

Gunnar Sigridnes fra Evje ble stoppet for sjekk av lysene. De viste seg å være i orden, men han må ut med 500 kroner for å ha glemt førerkortet hjemme.

Forventet kontroll

Vidar Andersen fra Søgne regnet med at UP ute med mye mannskaper på onsdagen i påskeuka, og han ble heller ikke stoppet på vei oppover til Hovden. Foto: Tore André Baardsen

Utenfor en dagligvarebutikk på Evje traff Fædrelandsvennen Vidar Andersen fra Søgne. Han og vennegjengen hadde stoppet for å handle de siste varene før de tok fatt på de siste milene opp til Hovden, der de skal tilbringe påska i leid hytte.— En må regne med kontroller på en typisk utfartsdag som denne, og jeg må nok innrømme at jeg derfor var ekstra påpasselig med å holde fartsgrensa, sier Vidar Andersen.

Pen kjøring på riksvei 9

Det var relativt liten trafikk på riksvei 9 da UP-patruljen hadde kontroll sør for Evje fra klokka 15.30 til 19.00. På disse timene skrev de ut 6 forenklede forlegg for fart, 1 for mobilbruk, 1 belte og 12 for dårlige lys. Høyeste fart i 80-sona var 101 km/t.

Mens UP-patruljen bestående av Paul Magne Lunde, Frode Didriksen, Geir Jondal og Kjell altså bare tok 6 fartssyndere på riksvei 9, hadde de tidligere på dagen skrevet ut 24 forenklede forelegg på E 39 på Vatland i Lyngdal. Her ble høyeste hastighet i 70-sona målt til 103 km/t. Grensen for å miste førerkortet i 70-sona er 106 km/t.

Det var onsdag også flere andre UP-patruljer på i sving for å overvåke påskeutfarten på sørlandsveiene. I forbindelse med påskeutfarten fredag og lørdag gjorde UP tett på 10 førerkortbeslag på grunn av fart i Aust- og Vest-Agder.