Rådmann Svein Skisland orienterte kommunestyret om utredningene som pågår om kommunereform. Han kaller saken den største og mest spennende på mange år. Han var litt fordundret over at saken ikke debatteres enda mer.
Berit Kittelsen, varaordfører og gruppeleder for Arbeiderpartiet, advarte mot Kristiansand.
Bernt Slettedal, gruppeleder Høyre, mener store enheter sikrer likebehandling.
Daniel Bakken, gruppeleder KrF, vil se mulighetene.
Oddbjørn Hagen, gruppeleder Venstre, er klar på at storkommune er det beste for venndølene og innbyggerne i hele Kristiansand-regionen.
Fungerende gruppeleder i Vennesla Frp, Line Vennesland Fraser, tror ikke venndølene tjener på storkommune.

— Når Oslo kan ha folkeavstemning om OL, må venndølene få svare på hva slags kommune de skal bo i, sa Sps Eivind Drivenes og fikk støtte av Frp.

Også Aps Berit Kittelsen støtter folkeavstemning, såfremt spørsmålet velgerne skal besvare er enkelt og klart. Krfs gruppeleder Daniel Bakken er mer skeptisk og svarer "ikke nødvendigvis" på spørsmål om folkeavstemning.

Blir Ap, Sp og Frp enige om folkeavstemning har de flertall med 14 mot 13 stemmer.

- De vil ha oss på vekta

Varaordfører og Ap-gruppeleder Berit Kittelsen var den som gikk lengst i å advare mot storkommune:

— Se nede i byen. Sentrale politikere argumenter allerede med storkommune som eneste løsning. Hva er det de har sett hos sine seks naboer som de ønsker seg? Svaret ga ordfører Arvid Grundekjøn i Fædrelandsvennen: Kjøttvekta. De vil ha oss på vekta i møte med sentrale myndigheter. Jeg er kritisk. Vi har ikke behov for en raus storebror som skal gi smuler til søster i Vennesla, sa hun.

Berit Kittelsen, varaordfører og gruppeleder for Arbeiderpartiet, advarte mot Kristiansand.

Hun advarte også mot en stor privatiseringsbølge i nye storkommuner.Her er de øvrige gruppelederne:

Daniel Bakken, KrF:

— Vi har ikke konkludert. Men hvis vi blir store, skal vi se på mulighetene, mer enn begrensningene. Ta kommunikasjon. Vi tar ikke bussen til byen lenger, vi har telefon og e-post og chat. Avstander er noe annet enn før. Hvis vi blir store, må vi ha ei Torhild i hver bygd for å bli hørt. Nå avventer vi først utredningene.

Bernt Slettedal, H:

— Bølgene etter forrige sammenslåing har ikke lagt seg etter 50 år, men nå har behovet meldt seg igjen. Vi må sikre tjenestetilbudet og likebehandling. Vi må sikre lokaldemokratiet. Det mener jeg skjer gjennom større enheter. Men vi har også ansvar for hele regionen. Vi bor i et felles bo og arbeidsmarked. Vi må også ta ansvar for å utvikle det.

Oddbjørn Hagen, V:

— Vi ønsker å gi borgerne i Vennesla tilbud i nærmiljøet, men dagens kommunegrenser står i kontrast til det felles bo- og arbeidsmarkedet vi bor i. Vi i Venstre vil heller se sørover enn nordover. Jeg ønsker storkommunen fordi den bedre kan bygge fagmiljøer. Ta ett eksempel: Vi har bygd opp egen spesialkompetanse for å ha to akuttsenger på Venneslaheimen. Lillesand, Birkenes og Kristansand gikk sammen om et felles tilbud på Valhalla. Hva er best og mest effektivt?

Jeg tror vi hadde kommet lenger med veiutbygging i en stor-kommune Vi hadde hatt sykkelveien til Kristiansand hvis vi hadde vært en kommune. Vennesla må ikke bare bli 14000 ekstra på kjøttevekta til Kristiansand. Men storkommunen vil bli et av landets sterkeste kraftsenter. Det tjener vi på å være med på å skape.

Eivind Drivenes, Sp:

— Hvis vi får 100 kommuner, overlater vi til heltidspolitikerne å styre landet. Flere broilere er ikke mitt ønske. Mye er ubesvart. Vi må tenke på venndølene. Blir det dyrere? Er det Kristiansands skatter og avgifter som skal gjelde. Jeg skal ikke konkludere før vi vet mer, jeg skal si det. Jeg er skeptisk. Og vi må ha folkeavstemning.

Line Vennesland, Frp:

— Vi må ha innholdet og oppgavene på plass først, ellers blir hele debatten forfeilet. Skal vi reise til byen for å spørre om åssen det er med ting? Hva er fordelen? Nå treffer vi kommuneledelsen i gågata. Frp har ikke konkludert, men jeg har ikke den store trua på at venndølene tjener på storkommune. Folkeavstemning støttes.