Dette viser årstallene fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE), som i fjor utbetalte totalt 946 millioner kroner til alle sakene i Norge. Av dette sto Agder for fem prosent. – Vi har aldri utbetalt så mye i erstatninger på et år, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad.

Snart milliarden

De årlige erstatningssummene i pasientskadesaker nærmer seg nå én milliard kroner, ifølge pressemeldingen fra NPE.

– Det viktigste er at pasienten får den erstatningen de har krav på når de først har blitt utsatt for feilbehandling, som utgjør en stor kostnad for samfunnet, sier Jørstad.

Det ble i Aust-Agder meldt inn 120 saker i fjor, mot 92 året før. De samme tallene for Vest-Agder var henholdsvis 178 mot 213. ## Øker

Det var totalt 290 saker som fra Agder til behandling i fjor, der 84 klager fikk medhold. Året før fikk 91 av 252 saker medhold.

Tror ikke vi har sett toppen ennå— Helsetjenesten må selv se på hva som går galt og legge opp rutiner og systemer slik at vi får en sikrere helsetjeneste.Arbeidet er av stor samfunnsmessig betydning, påpeker NPE-sjefen.

I Aust-Agder ble det utbetalt 13,96 mill kroner og i Vest-Agder 20,55 mill kroner i fjor. Året før var tallene 9,84 og 29 mill kroner for Aust- og Vest-Agder.

Pasienten vet mer

Helseforetakets styreleder sier økningen viser at pasientene blir mer og mer bevisst på hvilke rettigheter de har.

— Vi vet at det vil komme enda mer utbetalinger for skader som skjedde i forbindelse med tarmkreftsaken i Arendal, påpeker Camilla Dunsæd.Hun kjenner ikke til om økningen i antall innmeldte saker og erstatningsutbetalinger er større ved Sørlandet sykehus, enn andre steder. Men hun tror ikke vi har sett toppen ennå.

Vil øke

— Sykehusene behandler flere og flere pasienter med mer og mer kompliserte diagnoser. Da er det naturlig at antall saker og utbetalinger øker. Og det tror jeg de vil fortsette å gjøre i framtiden, spår styrelederen.

- Til sammen er nesten en milliard kroner utbetalt. Hvor skal dette ende?

— Det tør jeg sannelig ikke spå om, svarer styreleder for Sørlandet sykehus HF, Camilla Dunsæd.