Brannmannskapene har foreløpig ikke kontroll over brannen på Frøya i Sør-Trøndelag, men lite vind gjør brannmannskapene optimistiske for slukkingsarbeidet torsdag.

– Natten har forløpt veldig positivt og ingen boliger er truet av flammene. Det har vært mye mindre vind enn ventet, og dermed har brannen spredd seg mye mindre enn fryktet i løpet av natten. Det har vært enklere å holde den vestre skansen mellom to vann for å stanse utviklingen, sier operasjonsleder Reidar Stokke i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Den vestre skansen går i en én kilometer lang linje mellom de to vannene Ervikvatnet og Skjeldbruvatnet nordvest for kommunesenteret Sistranda. Brannen strekker seg torsdag morgen 3,6 kilometer østover til neste brannfront ved Ørnberget, det høyeste punktet på øya med sine 68 meter.

60 mannskaper

– Ved disse skansene har vi satt inn styrker for å stoppe brannutviklingen. Vi har hatt 132 mannskaper disponible i løpet av natten, men har brukt bare 60 av dem om gangen, sier operasjonslederen.

Røde Kors har vært i beredskap med rundt 70 personer, klare til å bistå politiet med evakuering hvis det skulle bli nødvendig.

Et politihelikopter har vært i tjeneste i området i løpet av natten, men torsdag morgen settes fire helikoptre fra Forsvaret inn i slukkingsarbeidet. De kan ikke fly så lavt som ønsket om natten, og har dermed fått hvile.

– Arbeidet trappes opp klokka 8 med disse fire helikoptrene fra Forsvaret som skal drive slukking. Dette er effektivt og vi er optimistiske, men foreløpig kan vi ikke si at vi har kontroll, sier Reidar Stokke.

Gode flyforhold

Politiet evakuerte onsdag kveld 180 personer i området mellom Gurvikdalen i nordvest og Bremneset noen kilometer lenger øst. Ytterligere 300 personer valgte selv å evakuere. Rundt 200 personer ble evakuert på dagtid onsdag. Dermed er anslagsvis rundt 700 personer evakuert.

Brannen startet ved Litlvatnet like vest for Sistranda onsdag formiddag i 11-tiden. Foreløpig har ikke brannmannskapene kontroll, men det er håp om at brannen ikke vil spre seg videre og at slukkingen vil være effektiv utover torsdag.

– Er vi heldige vil vinden være der hvor vi har den nå, med om lag 3 til 5 meter per sekund. Det er veldig positivt og gir veldig gode flyforhold, sier Stokke.

Hytte nedbrent

En hytte som lå om lag 3 kilometer vest for Sistranda ble rundt midnatt rammet av brannen som herjer på øya. Ifølge Adresseavisen var dette den første bygningen som har tatt fyr i forbindelse med brannen.

Folk i området rundt Skjønhalsen meldte tidligere på natten om mye røyk og ble derfor bedt om å holde seg innendørs. Frøya kommune betegner imidlertid situasjonen som stabil og ingen bebyggelse er ennå truet av brannen.

Selv om optimismen råder, har brannmannskapene hatt en utfordrende jobb gjennom natten.

– Arbeidet er utfordrende. Terrenget er ulendt, og brannfeltet er cirka 4 kilometer bredt. Det skal fremføres slanger, pumper og bores hull på islagte vann, så det er mange utfordringer som innsatsstyrken møter, fortalte politiets innsatsleder Tom Åge Dahl til NTB tidligere på natten.

Skoleelever

Da lyngbrannen startet onsdag formiddag, spredte flammene seg raskt i den tørre vegetasjonen. Politiet har til nå ikke sagt noe om brannårsaken, men en mor sa onsdag til TV 2 at hun så noen skoleelever som lekte med parfyme og en lighter og at dette skal ha utløst brannen.

Torsdag må både skoler og barnehager holde stengt. (©NTB)