Det var brannvesenet som bant elgen til staken. Foto: Erling Lynne

Saken om elgen som var bundet til en stake fikk stor oppmerksomhet etter at politiets operasjonssentral twitret om funnet søndag kveld. Bakgrunnen for den merkelige saken starter allerede for en uke siden.

I pinsen fikk politiet mange meldinger om en død elg som lå til sjenanse ved ei strand på Brekkestø. Det er egentlig kommunen som har ansvar for fallvilt.

— Det var pinse og kommunen var ikke tilgjengelig. Elgen måtte bort med en gang, så vi valgte en nødløsning slik at den ikke skulle bli liggende på stranda, sier stasjonsleder Roy Mikkelsen ved Kristiansandsregionen brann- og redningsstasjon Lillesand.

Forundret

Han forklarer at brannvesenet ikke hadde mulighet til å ta opp elgen og fjerne den fra sjøen, men så behovet for at den ble fjernet fra stranda umiddelbart på grunn av badegjestene.

— Vi fikk fjernet den fra stranda ved å frakte den ut til staken og binde den fast. Jeg avtalte med skjærgårdstjenesten i Lillesand at de skulle fjerne den, men er forundret over at det ikke er gjort ennå, sa stasjonslederen ved 10-tiden mandag.

Fjernet

Bare en halvtime senere kom Fædrelandsvennen i kontakt med Jan Olav Johnsen, leder av Skjærgårdstjenesten i Lillesand kommune.

— Nå var jeg nettopp ute og fjernet elgen. De flyter som en kork på grunn av lufta i magesekken, men jeg slepte den ut på dypet og stakk hull på den. Da sank elgen rett ned, sier han.

Han forklarer at det var en halvannet år gammel elg som hadde forvillet seg ut på sjøen og druknet.

— På denne tiden blir de jaget bort av mora, og da kan de klikke. Det gjorde denne virkelig, forteller han.

Misforståelser

Johnsen sier at han i starten av forrige uke var ute og lette etter elgen, uten at han fant den.

Det var brannvesenet som bant elgen til staken. Foto: Erling Lynne

— Deretter fikk jeg beskjed fra brannvesenet om at de hadde slept den bort. Da tenkte jeg ikke mer på det og antok den var borte for godt, forklarer han.Men etter at politiet fikk ny telefonstorm om elgen i helga skjønte han hva som hadde skjedd.

— Den ble liggende bundet til staken i over ei uke på grunn av misforståelsen, innrømmer Johnsen.

- Snodig

Erling Lynne var ute med båt i lillesandsskjærgården søndag.

— Vi var på båttur da en av ungene trodde de så en sel. Jeg tok opp kikkerten og så at det var pels på dyret, sier han til Fædrelandsvennen.

Han ble nysgjerrig og kjørte bort til dyret, som lå like ved en stake ved Reierskjær fyr, slik at de fikk se det på nært hold.

— Da så vi at det var et hjortedyr, høyst sannsynlig en ung elg. Noe så snodig har jeg aldri sett før, forteller Lynne.

Politiet varslet

Båtføreren skjønte lite da han så at elgen var bundet til staken med et blått nylontau.

— Det var en snodig opplevelse, sier Lynne, som fotograferte elgen før de kjørte videre.

Lensmann Kjetil Nygård i Lillesand sier til Fædrelandsvennen at de kjenner godt til saken.

— Det kom først meldinger om en elg på svøm som slet i sjøen. Deretter fikk vi melding om en død elg i sjøen i samme område. Da rykket brannvesenet ut og sikret elgen, sier Nygård.