Forslaget som ble vedtatt kom fra Unge Høyre-leder og russ av året, Amalie Gunnufsen (18).

— Det går ut over eksamensresultatet når man er mer fyllesyk enn gjennomsnittet av denne forsamlingen, sa Gunnufsen spøkefullt, og så utover årsmøtedelegatene som hadde gjennomført festmiddag kvelden før.

Helene Knudsen gikk inn for å flytte russetiden til etter 17. mai. Foto: Roald Ankersen

Kan flytte

Den litt eldre Helene Knudsen fulgte opp.

— Jeg er ferdig med min russetid, og jeg gjennomførte en eksamen uten å være helt i form. Det gikk ikke så bra. Vi får til å flytte russefeiringen om vi vil, sa Knudsen.

Unge Høyre har nasjonalt jobbet med å flytte russetiden til etter at eksamen er ferdig. Ungdommene mener at den tøffe festtiden går utover arbeidet på slutten av et trettenårig skoleløp. Flere fylkeslag har fått det inn i sitt program.

— Fram til 1979 var eksamen før russetiden. Dette forandret Arbeiderpartiet på for å dempe russetiden. Det har ikke gått så bra, og russefeiringen har vel aldri vært villere enn nå. Det kan jeg si som er russ selv, sa Amalie Gunnufsen. Hun la til at hun er ganske konservativ og vil prøve det ut først. Derfor fikk hun årsmøtet i Vest-Agder Høyre med på å søke om å få til et prøveprosjekt.

Stort utdanningsprogram

Høyre ser på utdanning som sitt trumfkort i årets valgkamp, og vedtok et stort utdanningsprogram. Blant annet vil de gjøre sidemål valgfritt. De vil jobbe for et bedre integrert utdanningsløp, ha høyt fokus på lærlinger, bedre rådgivningstjeneste, styrke intensivkurs og sommerskole - for å nevne noe.

Russetiden var likevel det som skapte mest taletid. Et forslag om at storbyene (les Kristiansand) skal overta de videregående skolene som ligger i sine kommuner ble nedstemt.