Harald Andersen ledet generalforsamlingen for Kvadraturforeningen, med 80 påmeldte. Foto: Tore André Baardsen
Mingling på terrassen før generalforsamlingen kan starte. Foto: Tore André Baardsen
- Er det en idé å spørre kundene om når de vil komme og handle, spurte Alf Olav Øye fra McDonald's. Foto: Tore André Baardsen

— Vi har én million tilreisende hit om sommeren. Da er det rart å slenge døra i fjeset på dem når de skal ut og handle, sier daglig leder Harald Andersen i Kvadraturforeningen til Fædrelandsvennen.

Tirsdag kveld møtte rekordmange 80 butikkdrivere til foreningens generalforsamling. Interessen skyldtes neppe lederens høytlesning av årsberetningen.

Åpningstider sto nemlig på menyen, sammen med en rikholdig grillbuffet.

- Det er et helsike

Og som alltid er smaken som baken, kom det fram under debatten.

- Sorry, det er ingen butikk i å stå til klokka 19, sa Magne Lund, innehaver av Reisemagasinet i Slottet. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg er én av de få som har holdt åpent klokka 09-19 i mange år, fordi jeg er i et senter. Jeg skal si dere; det er et helsike. Vi må stikke fingeren i jorda. Det bor under hundre tusen mennesker i byen. Har dere lyst å tjene penger eller ikke? spurte Magne Lund, innehaver av Reisemagasinet i Slottet.- Vi er en by, med legekontorer og tannleger, altså litt annen aktivitet enn der ute som apekattene bor, la han til mens latteren løsnet i stolradene på Scandic Bystranda.

I dag har butikkene i Markens åpent fra 09 til 18 på hverdager, og 19 på torsdager. Slottet har én time lengre, Sandens har to, mens mange i sidegatene stenger kl 17.— Vi skal ikke konkurrere med Sørlandssenteret på åpningstid, de har til klokka 21. Men kan vi skumme fløten av markedet bedre enn i dag? spurte lederen for de 340 næringsdrivende i Kvadraturen, og la til at åpningstider er «den viktigste avtalen vi har med kunden».

Ville prøve i sommer

Noen pekte på at kundene bryter den avtalen litt for ofte, ved ikke å møte opp til avtalt tid og sted.

Jeg tror saken er litt for kompleks til at det bare handler om åpningstider.

— Jeg tror saken er litt for kompleks til at det bare handler om åpningstider. Jeg vil oppfordre til å sette ned et brukerutvalg som kan grave litt dypere i det, uttalte Jesper E. Krumm, innehaver av Pippin.

- Er det noe vi får takk for fra kunden, er det at vi åpner tidlig, påpekte Camilla Dversnes fra Camillas Blomsterdesign. Foto: Tore André Baardsen

Harald Andersen lanserte et prøveprosjekt med åpent til klokka 19 fra 15. juni til 15. august — til 18 i sidegatene. Til gjengjeld skal lønnsutgifter spares ved å åpne 10 i stedet for 09 hele året.Det som gjør det vrient er at forretningene er frittstående, og at ulike bransjer har ulike behov.

— Er det noe vi får takk for fra kunden, er det at vi åpner tidlig, påpekte Camilla Dversnes, som har Camillas Blomsterdesign.

Spørreundersøkelse

— Handlemønsteret endrer seg, det skyves litt utover ettermiddagen. På torsdager og lørdager skvetter omsetningen opp siste timen hos oss. Byen har mye å tjene på å være mer tilgjengelig, ellers kjører kundene en annen plass, mente senterleder Svein Olav Birkeland fra Sandens.

- Byen har mye å tjene på å være mer tilgjengelig, sa senterleder Svein Olav Birkeland fra Sandens. Foto: Tore André Baardsen

Ettersom den ene avtaleparten spriker, kan det være lurt å høre med den andre.— Er det en idé å spørre kundene om når de vil komme og handle, altså sette av penger til en kundeundersøkelse? spurte Alf Olav Øye, som eier McDonald's.

Generalforsamlingen konkluderte med at det nedsettes en gruppe som etter interne og eksterne undersøkelser fremmer sitt innspill til styret. Sommeren går som normalt.

Det er lov å prøve seg litt med langåpent i juli.

— Men det er lov å prøve seg litt med langåpent i juli, appellerte Harald Andersen.

Hege W. Tallaksen (Rasmus Tallaksen) ble gjenvalgt som styreleder. De øvrige styremedlemmene blir Lars Myrvold (Berge Libris), Håvard Solum (Scandic Bystranda), Elin Krumm (Pippin), Tor Einar Torjesen (Jernia) og Anne Lene Wang (La Scarpa).

Sørlandsparken-sjef ut mot plansjef

Kommunens plan- og bygningssjef, Venke Moe, uttrykte overfor Fædrelandsvennen mandag at bystyret bør si nei til mer tjenesteyting i Sørlandsparken for å styrke Kvadraturen.

Dette vekker reaksjoner, få måneder før reguleringsplanen kommer til behandling.

— Svært urovekkende og spesielt. Dersom dette tilkjennegir administrasjonens holdning blir reguleringsprosessen en liksomprosess. Sørlandsparkens satsing de siste årene har betydd flere tusen nye jobber for regionen. Investeringene har vært gjort med private midler og kommunen har tjent store beløp på salg av tomter. Dersom kommunen nå i iveren etter å vitalisere sentrum har tenkt å sette en stopper for videre prosesser i Sørlandsparken, er dette svært uryddig. Parken kan ikke reverseres, og Sørlandet som region trenger trekkplastre innen alle segmenter, også handel og tjenester, uttaler Erik Rostoft, daglig leder for Sørlandsparken Næringsforening AS.