Siden 2003 har tallet på private helseforsikringer økt fra drøye 30.000 til over 400.000. Forsikringene reklamerer med at de skal sikre rask behandling av en rekke typer helseplager.

Ernst Otto Kjelland fra Søgne ble anbefalt forsikringen i 2008 av en kollega i oljebransjen. Året etter ble han kreftsyk og gjennom forsikringen ble han behandlet i Frankrike og Finland.

Det er ikke vanskelig å selge sykdomsangst og mistro til helsevesenet.

65-åringen Ernst Otto Kjelland er en av 400.000 nordmenn som er helseforsikret. Antallet har mer enn tidoblet seg siden 2003. Foto: Espen Sand

— På sykehuset i Kristiansand ba de meg velge mellom operasjon og stråling. Valget var vanskelig og jeg tok derfor kontakt med forsikringsselskapet. De vurderte prostatakreften som så aggressiv at den krevde umiddelbar behandling. Etter kort tid ble jeg sendt til Paris der jeg fikk fjernet prostata ved hjelp av en Da Vinci-robot, sier Kjelland.Rask behandling gjorde at Kjelland var tilbake i jobb tre uker etter operasjonen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Liten tillit til helsevesenet

Vertikal Assistanse er størst i Norge på private helseforsikringer, med en markedsandel på 35 prosent og 150.000 forsikringer. En privat helseforsikring koster rundt 2000 kr i året.

Administrerende direktør Siri Ingels mener folk er redde for ikke å få hjelpen de trenger.

— Vi opplever en enorm pågang og selger 30.000-40.000 helseforsikringer i året.

Hun tror økningen i hovedsak skyldes folks manglende tillit til det offentlige helsevesenet.

— Og helsekøene ved alvorlig kreft, hjerte- og karsykdommer øker dramatisk, sier Ingels.

Professor:- Selskapene svindler deg

Steinar Westin, professor i sosialmedisin, har i flere år vært en del av Helsedirektoratets ekspertgruppe. Han er kritisk til helseforsikringer og er bekymret over trenden med at stadig flere kjøper helseforsikring.

— Det er ikke vanskelig å selge sykdomsangst og mistro til helsevesenet. God markedsføring gjør at forsikringsselskapene lurer folk. Det er ren svindel, sier Westin.

— Men jeg sier ikke at helsevesenet i Norge er perfekt, for behandlingskøen for enkelte sykdommer er en utfordring.

- Ble gitt opp

Ett år etter at Ernst Otto Kjelland ble erklært frisk, fikk han tilbakefall. På sykehuset i Kristiansand gjennomgikk han en MR-undersøkelse, men de fant ingen tegn til spredning av kreften. Han tok på nytt kontakt med forsikringsselskapet som ønsket en PET-scanning ved Aleris i Oslo.

Undersøkelsen påviste spredning av kreften. Forsikringsselskapet tok kontakt med et høyteknologisk kreftsenter i Finland som mente de kunne behandle Kjelland. Fem dager i uka gjennom to måneder fikk Kjelland en avansert type strålebehandling.

Behandlingen fungerte og kreften ble helbredet. Kjelland har siden vært frisk.

— Helseforsikringen reddet trolig livet mitt, sier han. Samtidig understreker han at han ikke ønsker å kritisere det offentlige helsetilbudet.

— I mange tilfeller er det offentlige fantastisk, men jeg opplever det som litt tilfeldig, sier han.