Kollisjonene mellom lasteskipet "Storstad" og passasjerskipet "Empress of Ireland" skjedde bare to år etter at "Titanic" gikk på et isfjell og sank. Hvor mange som omkom i den katastrofen, er aldri blitt endelig fastslått — tallet varierer mellom 1350 og 1512 personer.

Til tross for at det var nesten like mange omkomne, er tragedien som fant sted midt på natten den 29. mai 1914, kalt den glemte katastrofen. Den kom helt i skyggen av verdenskrigen som startet to måneder senere. Kollisjonen mellom de to skipene i tåkehavet er omtalt som verdens tredje største skipskatastrofe.

Tragedien har sterke bånd til Sørlandet. Både kapteinen og styrmannen på "Storstad" var sørlendinger. Kaptein Thomas Andersen var fra Arendal, mens styrmann Alfred Toftenes var fra Mandal.

Den kanadiske havarikommisjonen holdt styrmann Toftenes på "Storstad" ansvarlig for kollisjonen, fordi man mente han endret kurs og burde ha varslet kapteinen da tåka kom.

De siste årene har interessen for å gjøre skipstragedien kjent og finne ut mer om hva som skjedde, økt i flere land, også i Norge.

Kanadisk fjernsyn lager program i forbindelse med 100-årsmarkeringen, og kaptein Andersens barnebarn er invitert til i Canada under markeringen som finner sted der.

For tre år siden hadde God Helg en stor reportasje om denne glemte skipskatastrofen.