Dette er dukken som varaordfører Jørgen Kristiansen la ut på sin Facebookside som en illustrasjon på et 12 uker gammelt foster. Foto: Hentet fra Jørgen Kristiansens Facebook-profil
Overlege Bente Maltby ved Kvinneklinikken ved Sørlandet sykehus. Foto: Kjartan Bjelland

— Dukken har overhode ingenting med virkeligheten å gjøre, sier overlege Bente Maltby ved kvinneklinikken som leder abortnemnden ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Dette er dukken som varaordfører Jørgen Kristiansen la ut på sin Facebookside som en illustrasjon på et 12 uker gammelt foster. Foto: Hentet fra Jørgen Kristiansens Facebook-profil

— Nei, den voksdukken gir ikke et riktig bilde av et foster på 12 uker, sier generalsekretær Magnar Kleiven i Norges Kristelige Legeforening.

Fullstendig misvisende

— Dukken er fullstendig misvisende. Den ser ut som et nyfødt barn og er jo bare skremselspropaganda. Den gjør situasjonen for kvinner i en vanskelig situasjon enda verre. Selv ikke ved 20 uker er det utviklet noe annet enn gjennomsiktig hud, sier Maltby, som ikke leger skjul på at hun er kraftig provosert over byens varaordfører.

— Dette nivået burde en ansvarlig politiker ikke gå ned på, sier hun og får støtte fra sin kollega i Norges Kristelige Legeforening.

Uheldig bruk

— Jeg skjønner tankegangen, men jeg vil ikke anbefale bruk av slike voksdukker. Bruken er uheldig. Jeg regner med at de ønsker å illustrere et foster, at det skal være mulig å gjenkjenne et foster som et liv. Jeg er ikke glad for denne typen virkemidler. Det er Børre Knudsen og Ludvig Nessa-metoder. Det viktige er å formidle at fosteret lever, uansett om det har utviklet hjerne eller hender. Det er grunnlaget i debatten, at det er et individ med menneskeverd, sier generalsekretær Magnar Kleven.

Avsporing

Overlege Bente Maltby ved Kvinneklinikken ved Sørlandet sykehus. Foto: Kjartan Bjelland

Overlege Bente Maltby sier det slik:— Varaordførerens utspill er en vanvittig avsporing av debatten, der den senkes til aksjonistnivået til Ludvig Nessa og Børre Knudsen. Tenk på de kvinnene som har bestemt seg for å ta abort, eller som må ta abort i fremtiden. Slike ting som dette gjør deres situasjon enda verre, sier Maltby, som også beklager fastlegenes reservasjonsbehov.

— Det er uheldig at leger skal reservere seg mot å henvise. For det er også viktig at kvinnene har et godt forhold til sin fastlege i etterkant av en abort. Hvis de sliter, skal de kunne føle seg ivaretatt, ikke minst hvis det oppstår komplikasjoner, sier Maltby.

Ber om fokus

Også Magnar Kleven i Norges Kristelige Legeforening ønsker overfor Fædrelandsvennen et annet fokus enn varaordfører Jørgen Kristiansen har skapt.

— Av de rundt 15.000 aborter som utføres i Norge, kommer halvparten av kvinnene rett til sykehus. De gjenværende 7500 abortene blir henvist fra 5000 fastleger. Hver fastlege har i snitt 1,5 av disse sakene i løpet av et år. Det er altså en forsvinnende liten del av en fastleges arbeidsoppgave, sier Magnar Kleven, som maner til nøkternhet i debatten.

Et prinsipp

Kleven fremhever at legene som ønsker muligheten til å reservere seg først og fremst ønsker å slippe å bidra til prosessen når en kvinne ønsker abort.

— Det viktige nå er at det nedfelles et prinsipp om samvittighetsproblemer. Det er kanskje ikke den beste løsningen. Men løser problemet noen har, slik at de kan fortsette som fastleger, og reservere seg en eller to ganger i året, sier Kleven.

- Glad for kritikken

Jørgen Kristiansen

— Jeg er glad for kritikken, sier varaordfører Jørgen Kristiansen, som tidligere har hevdet at dukken viste hvordan et 12 uker gammelt foster ser ut.- Mange mener jeg er feig som ikke tok et bilde av et ekte foster. Jeg brukte en dukke for å gjøre det mildere, ettersom dette er vanskelig for mange, sier Jørgen Kristiansen.

— Alle kan se at dette er et liv, ikke bare en celleklump, sier han.

Bildet av dukken fikk han postet på sin Facebookside av Netthandel-gründeren Einar Øgrey Brandsdal 29. januar, sammen med et bilde av et 20 uker gammel foster fotografert av Lennart Nilsson.

Etter at han la ut bilde på Facebook har han fått kraftig kritikk. Samt avisomtale, hilsener og støtterklæringer fra Pakistan, New Zeeland, Australia, Irland England, Canda og fem stater i USA.