Ifølge politiet er det ikke uvanlig at kurerer som blir tatt på grensen, samarbeider og leder politiet til mottakeren av smuglervarene.

— Man har et håp om å få redusert antall år i fengsel. Rettspraksis har vist at man kan få straffen halvert, sier Leif Vagle, leder av Agder-politiets innsats mot organisert kriminalitet.

Ble dømt, anket

Leder for organisert kriminalitet i Agder-politiet, Leif Vagle, slapp lang etterforskning fordi den tyske kureren samarbeidet med politiet. Foto: Torstein Øen

I september i fjor ble en tysker (39) og en polakk (42) dømt til fengsel i henholdsvis tre år og seks måneder og fem år for smugling av ti kilo amfetamin til en gateverdi av rundt seks millioner kroner.Tyskeren anket straffen, mens polakken hevder han er uskyldig. Denne uka går ankesaken i Agder lagmannsrett.

Den dramatiske pågripelsen skjedde på parkeringsplassen ved Frikirken – få hundre meter fra Tinghuset i Kristiansand, om ettermiddagen 12. oktober 2012. — Når det er så store mengder narkotika, er det ikke uvanlig at vi bevæpner oss. Men jeg tør ikke svare på om det ble gjort i denne aksjonen, sier Vagle.

Narkotikaen var pakket i ti sølvfargede vakuumpakker og var skjult i sidepanelet på golfen tyskeren kom kjørende med over Svinesund.

Ankom møtestedet

Konfrontert med funnet ønsket 39-åringen å samarbeide med politiet. De fortsatte mot Kristiansand der stoffet skulle overleveres til polakken.Agder-politiet overtok bilen og 39-åringen i Larvik, og han ble påsatt en skjult opptaker.

Ferden endte på det avtalte møtestedet hvor Shell-stasjonen i Elvegata lå. Tyskeren tok kontakt med polakken på telefon, og han ankom stedet i en Mercedes.

I det han skal forlate parkeringsplassen, kjører et par sivile politibiler inn og sperrer utkjørselen. Polakken blir pågrepet sammen med føreren av Mercedesen, som ikke ble tiltalt.

Hilser og klemmer

På politiets film hilser og klemmer tyskeren og polakken. «Følg etter til garasjen som sist. Garasjen er åpen», sier polakken, ifølge lydopptaket.

42-åringen har nektet for å ha noe med smuglingen å gjøre og bestrider kjennskap til tyskeren før de møttes i Kristiansand.

— Er det vanlig i din kultur at vilt fremmede mennesker omfavner hverandre? spurte aktor, statsadvokat Jostein Johannessen, i retten tirsdag.

— Jeg kan ikke se noe uvanlig i måten vi hilste på. Men det er første gang i mitt liv at jeg ser en person som jeg ikke kjenner, komme løpende mot meg med åpne armer, svarte 42-åringen.

Skulle jobbe svart

Han hevder han kom til Norge for å jobbe svart som håndverker. På en byggeplass ble han kontaktet av en "Mr. X", og spurt om han kunne ta hånd om en tysker og møte ham på parkeringsplassen ved Frikirken.

Av frykt for å havne i trøbbel, vil han ikke ut med navnet på "Mr. X". Det han sa på parkeringsplassen hevder han var en anvisning fra "Mr. X".

Kristiansand tingrett dømte polakken blant annet på bakgrunn av telefondata som viser kontakt mellom ham og tyskeren 16 ganger før de ble pågrepet 12. oktober 2012.