– Vi har siden november hatt ekstrajobben tre timer hver fredag. Det eneste vi skal gjøre er å gå fram og tilbake på sykkelstien. Når det blir mørkt står vi gjerne under et gatelys, forteller Espen Olsen (14).

Han og tvillingbroren Steffen Olsen sier de er godt fornøyd med å tjene ekstra lommepenger på denne måten. I klassen de går i på Grim er det ikke mange av deres jevnaldrende som har klart å skaffe seg jobb etter skoletid. 14-åringene er også godt fornøyd med lønna, som de forteller er 108 kroner timen.

Terje Olsen som er far til guttene, synes bare det er positivt at sønnene har fått muligheten til å tjene seg noen kroner i den noe uvanlige ekstrajobben for dagligvareforretningen Meny i Vågsbygd. Moren til guttene arbeider også i butikken.

Sterkt kritisk

Distriktsleder Ole Rath i Trygg Trafikk i Vest-Agder er imidlertid ikke begeistret for den kreative måten å kapre matvarekunde på. Han mener de vandrende reklameplakatene på sykkelstien tett inntil Vågsbygdveien bidrar til å trekke bilistenes oppmerksomhet bort fra trafikkbildet.

– Selv om de nok er lovlig å gå rundt med reklameplakater, så skal en være klar over at dette er mye mer trafikkfarlig enn om det hadde stått reklameskilt i grøftekanten. Jeg mener forretninger bør holde seg for gode til å reklamere på denne måten. Hadde det vært snakk om å gå med reklameskilt i en gågate eller annet sted der det ikke passerte biler, ville dette bare vært en morsom reklamegimmik, sier Ole Rath.

Ingen klager

Butikksjef Jan Henrik Svendsen legger ikke skjul på at han har engasjert 14-åringene fordi Statens vegvesen ikke tillater ham å sette opp reklameskilt langs den trafikkerte Vågsbygdveien. Han sier det er hard konkurranse i dagligvarebransjen i bydelen, og tror at de vandrende reklameplakatene har skaffet butikken noen ekstra kunder.

– Jeg har bare fått positive reaksjoner fra kunder som stort sett synes det er et morsomt stunt. Dersom Statens vegvesen hadde hatt innvendinger regner jeg med at jeg hadde fått høre noe fra dem, sier han.

Streng lovregulering

Mens utplassering av stasjonære reklameskilt reguleres av en rekke lover og forskrifter, er det ingen som sier noe om lovligheten av å gå på en gang— og sykkelvei ikledd store reklameplakater.

Veglovens paragraf gir veimyndighetene hjemmel til å kreve ordinære reklameskilt fjernet når de blir vurdert som en fare for trafikken, enten ved at de tar bort bilistenes oppmerksomhet fra trafikkbildet, hindrer sikt eller kan forveksles med ordinære veiskilt eller oppmerking.

Naturvernloven har et nærmest generelt forbud mot reklame utenfor tettbygde strøk. I Plan- og bygningsloven heter det at skilt og reklameinnretninger skal godkjennes av kommunen før de settes opp.