Den kanskje største nyheten på iPhone 5S er at den kommer med fingeravtrykkleser i hjem-tasten. Funksjonen kalles Touch ID, og vil la deg låse opp telefonen, og handle i iTunes og App Store med en berøring.

Flere sikkerhetseksperter har imidlertid ment at Apple med dette gjør fingeravtrykk tilgjengelige for NSA og andre.

Doktorgradsstipendiat i vitenskapsteori ved Gøteborg Universitet og nettaktivist, Christoffer Kullenberg, sier til Svenska Dagbladet (SvD) at det trolig ikke bare var Apple-entusiastene som jublet da Iphone 5S ble lansert.

-Verdens etterretningstjenester tar i mot den med åpne armer og ser på den som enda en måte å samle inn data på. Dette blir en ny database med fingeravtrykk eksempelvis NSA enkelt kan få tilgang til, sier Kullenberg til SvD.

Han mener det at fingeravtrykkene krypteres og lagres lokalt ikke vil hindre NSA, og at løftene til Apple ikke er verdt noen ting.

-Kan følge deg resten av livet

En annen sikkerhetsekspert som er kritisk, er Peter Kruse fra CSIS Security Group. Han mener at den nye Iphone-en er et sikkerhetsmareritt, og tror som Kullenberg at NSA vil kunne hente ut fingeravtrykkene.

-Man leverer fra seg sitt fingeravtrykk når man reiser til USA, og med hjelp av telefonen vil de kunne følge deg resten av livet. Både geografisk, se hvem du snakker med og få oversikt over din økonomiske situasjon gjennom din tilgang til nettbanken vi amobilen, sier Kruse til Jyllandsposten.no.

LES OGSÅ: Apple lanserer to nye iPhone-modeller

-En rekke begrensinger

Ifølge Apple er det lagt inn en rekke begrensninger som skal sørge for at sikkerheten ivaretas. Dette forteller Apple til The Wall Street Journal.

Det kreves at du lagrer et passord på telefonen. Dette vil du få bruk for når du skal låse opp telefonen når fingeravtrykksleseren ikke fungerer.

Apple har også lagt begrensninger på hvor lenge fingeravtrykket ditt vil lagres. Dersom du ikke har skannet fingeren din på 48 timer, må du bruke passordet for å åpne telefonen.

Dersom telefonen startes på nytt vil du også måtte taste inn passordet. Hensikten er ifølge Apple å hindre hackere i å trekke ut tiden mens de forsøker å knekke sikkerhetsmekanismen.

Lagrer ikke bilde

Fingeravtrykkleseren er i prinsippet et kamera, men telefonen lagrer ikke et bilde av fingeren din. I stedet lagres det de kaller fingeravtrykkdata som en kodestreng. Denne er kryptert, og lagres i telefonens systembrikke. Slik vi forstår det skrives den ikke til telefonens hovedlagringsminne.

Avleseren er integrert i hjem-tasten. Foto: Apple.

Poenget er ifølge Apple-talspersonen å hindre at biometriske data kommer på avveie. Om noen klarer å omgå selve fingeravtrykksleseren, skal de ikke klare å spore seg tilbake til fingeravtrykket ditt.

Ved lanseringen forklarte Apple at fingeravtrykksdata ikke lagres andre steder enn på selge telefonen, og at de ikke vil være mulig å ta sikkerhetskopi av.

LES OGSÅ: Slik sikrer du mobilen din mot tyver

Ikke perfekt

Apple forteller til Wall Street Journal at fingeravtrykkleseren ikke er perfekt. Den har for eksempel problemer med å lese fuktige fingre. Om du er ute på joggetur, eller nettopp har smurt deg inn med fuktighetskrem vil du trolig måtte ta i bruk passord. Fingre med arr skal også være et problem.

Hvor lang tid det tar før noen klarer å omgå avleseren gjenstår å se, men vi tipper det sitter mange hackere klare til å ta på seg akkurat den utfordringen.

-Frykter ikke fingeravtrykk på avveie

Universitetslektor Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo, tror neppe Apples formål er å introdusere en trojansk hest som har som oppgave å samle inn fingeravtrykkene til alle Apple-kunder på vegne av NSA.

-Legger man en slik konspirasjonsteori til grunn er det bare å ta på seg aluminiumsfoliehatten og unngå enhver kontakt med elektronikk, sier Hannemyr.

Slik Hannemyr har forstått teknologien Apple benytter og måten det er implementert på, er det ikke snakk om å lagre et fullverdig fingeravtrykk, men en kryptert hash av det som kalles en "fingeravtrykktemplate".

-Da vil ikke NSA eller andre få tak i fingeravtrykket ditt selv om de på en eller annen måte klarer å skaffe seg tilgang til den lagrede fingeravtrykktemplaten. I så fall er altså fingeravtrykk på avveie via telefonen en teknisk umulighet, sier Hannemyr.

-Dersom Apples system mot formodning fraviker fra dette og faktisk lagrer en "grafisk" representasjon av det fullstendige fingeravtrykket, ville jeg vært bekymret, understreker han.

LES OGSÅ: Slik måler iPhone 5S seg mot konkurrentene