Familien er stor, og det blir mange trivelige "dropp innom"- besøk. Her har svigerinnene Tordis Kjøstvedt og Gudny Vesterhus fått visitt av Sondre Skuland Haugen, Unni Skuland, Bente Skuland og en gammel nabo, Tormod Guttormsen. Foto: Jostein Blokhus
Tordis Kjøstvedt er en ivrig deltaker på bingoen på Høvågheimen. Premien er ofte sjokolade. Foto: Jostein Blokhus
Bingo er morsomt, selv om man har blitt hundre år! Tordis Kjøstvedt og datteren Unni — nærmest til venstre — får utdelt bingobrett av Kristin Kjøstvedt. Foto: Jostein Blokhus

Gudsfrykt og nøysomhet. Det er anbefalingen fra Tordis til de som ønsker et langt liv. Hun sitter inne på rommet sammen med Gudny, med blomster i alle vaser. Begge de er i rullestol, og Gudny fikk slag for et par år siden. Men hodet er det slett ikke noe i veien med.

Bodde på gård

Hun følger nøye med på hva datteren Unni Skuland forteller til pressen. Det er ikke alt som går helt glatt gjennom "sensuren".

— Hva skal han vite det for? kommer det mildt irettesettende med jevne mellomrom.

Unni Skuland er datter av Tordis Kjøstvedt og Marianne Hellenes barnebarn av Gudny Vesterhus. Her har de tatt de to på 100 og 102 år på trilletur på heimen. Foto: Jostein Blokhus

Og det vi fikk vite? Jo, Tordis er født i 1914, naturlig nok. Stedet var Vesterhus, der hun bodde med mor og far og seks søsken i bygningen som i dag huser bygdemuséet. Her hadde de både hest og høns, griser og sauer. Hun gikk på lille Kvåse skole to dager i uka, mange år før sentraliseringsbølgen skyllet alle til felles-skolen i Høvåg.

Tordis giftet seg med sin Martin i 1938. De flyttet etter hvert til Indre Årsnes, og det ble travle dager på en gård med mange frukttrær. De fikk tre barn: Audun, Unni og Ragnhild. Nå er det blitt seks barnebarn og åtte oldebarn.

Ivrig på bingoen

Gudny, opprinnelig Børresen, er født i Lillesand. Moren døde tidlig, og da faren giftet seg om igjen, fikk hun fem halvsøsken. Da hun giftet seg med Torfinn Vesterhus, flyttet hun til Høvåg der det ble gårdsdrift. Og ofte sto hun på torget i Kristiansand og solgte blomster og frukt for et gartneri. Ektemannen var en driftig kar i både skogen og fiskebåten, i tillegg var han både kaptein og drev hyrekontor.

Høvågheimen har for tiden 25 beboere. At to av dem har passert de hundre, synes betjeningen er hyggelig. Men helt uvanlig er det ikke.

— Vi hadde to over hundre for et par år siden også. Du vet, her får de masse frisk luft, god pleie og er stadig i aktivitet, sier enhetsleder for omsorg i Høvåg Marion Homdrom.

Nå kalles det inn til bingo! Tordis er ivrig med.

— En og tjue, to en — tjueen! ropes det. Premien, en sjokolade, går til andre siden av bordet. Men det er nytt håp for Tordis og de andre — premiekurven er langt fra tom.

Lurer du på hvor mange over hundre vi har i Norge? Svaret er 799 — fordelt på 143 menn og 656 kvinner. Tallene er ett år gamle, men er nok noenlunde representative. Den eldste er trolig 108, får vi opplyst hos Statistisk Sentralbyrå.